Физици от водещи американски висши учебни заведения проведе безпрецедентно по

...
Физици от водещи американски висши учебни заведения проведе безпрецедентно по
Коментари Харесай

Ново изследване на формата на електрона потвърди Стандартния модел

Физици от водещи американски висши образователни заведения организира невиждано по акуратност проучване на формата на електрона. Според Стандартния модел, формата на електрона е идеално сферична. Но това разбиране не взема решение основния абсурд в тази област.
Стандартният модел във физиката на обикновените частици разказва съвсем всички взаимоотношения и частици във Вселената. Това е един математически модел на действителността, който към този момент нито един лабораторен опит не е опровергал. Именно това смущава учените.

„Стандартният модел в настоящия си тип няма по какъв начин да е правилен, тъй като не може да изясни за какво съществува Вселената“ – твърди професор Джералд Габриелс от Северозападния университет, началник на проучванията.

Той и неговите сътрудници през целия си теоретичен живот се пробват да разгадаят този абсурд, учат предвижданията на Стандартния модел и се пробват да намерят удостоверение посредством разнородни опити.

Според различните на Стандартния модел теоретични структури, формата на електрона в действителност е асиметрично сплескана. А различната Теория на суперсиметрията гласи, че някаква незнайна субатомна парченце влияе на електрона и трансформира неговата идеална форма. Този необоснован феномен се назовава електрически диполен миг. А частицата, която го предизвиква е една от най-тайнствените загадки на Вселената и би могла да изясни, за какво всичко се състои от материя, а не от антиматерия.

Почти всички различни модели демонстрират, че формата на електрона може да бъде леко сплескана.

Учените от Харвард, Йейл и Северозападния университет взеха решение да ревизират тези изказвания посредством нов опит. Те изстреляха лъч от студени молекули на ториев оксид в камера с размер на маса. След това изследваха светлината, излъчена от тези молекули. Усуканата светлина би посочила съществуването на електрически диполен миг.

Оказа се, че няма извъртане на лъча и учените взеха решение, че формата на електрона е идеална сфера, което изцяло подхожда на Стандартния модел. От това следва, че няма никаква хипотетична тежка парченце. А в случай че тя въпреки всичко съществува, нейните свойства са прекомерно разнообразни от предсказаното от различните теории.

Резултатите от това проучване демонстрират, че научното общество би трябвало съществено да преразгледа някои от различните теории.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР