Физици от Лозана нареждат последния елемент от пъзелаВляво е показано

...
Физици от Лозана нареждат последния елемент от пъзелаВляво е показано
Коментари Харесай

Възможен е запис с размер един атом на твърд диск

Физици от Лозана подреждат последния детайл от пъзела

Вляво е показано изображение от сканиращ тунелен микроскоп на едноатомен холиев магнит, а отдясно – спомагателни кобалтови атоми на магнезиев оксид (източник: EPFL)

Учени от Федералния политехнически университет в Лозана (EPFL) , Швейцария разгласява ха резултати от проучване, което потвърждава опцията за запис с размер един атом на магнитен притежател. Това отваря невиждани вероятности за типичен те устройства за предпазване, каквито са твърдите дискове (HDD).

Полупроводниковите дикове (SSD) не могат да се оправят с възходящия поток от данни. Според най-консервативните оценки, дневното увеличение на информацията се доближава до 15 милиона гигабайта. Записването на данни на равнище един атом би било същинска находка, с опция за коренно увеличение на плътността на разполагане на информация върху магнитните носители.
още по тематиката
Физиците от Лозана са по-активни от своите сътрудници в проучванията на едноатомния запис. В лабораториите на EPFL се организират фундаментални проучвания, които удостоверяват, че едноатомният запис към този момент не е фикция, само че практическото му приложение към момента е надалеч.

Основният проблем на записа на равнище един атом остава остатъчната магнетизация. Заради нея, има огромна възможност да се промени посоката на магнитното поле на атома под въздействие на инцидентно външно поле или при температурни скокове. Физиците от Лозана са потвърдили, че съществуват материали и положения, при които магнитното поле на единични атоми остава устойчиво. С други думи, данните не се изгубват след записа.

В хода на опита е употребяват субстрат на магнезиев оксид, който всмуква двойки атоми холмий и спомагателни кобалтови атоми. Холмиевите атоми работят като битове. Чрез наблюдаване с тунелен сканиращ микроскоп, учените удостоверяват, че мощно магнитно поле не води до загуба на информация – намагнитването на холмиевите атоми не се трансформира.

Така, на процедура, проучването удостоверява стабилността на едноатомния запис с две положения. Според учените, това може да бъде последният детайл от пъзела за по-нататъшно комерсиализиране на едноатомния запис. Освен това опитът разкрива способността на атомите на холмия да останат постоянни във външно магнитно поле със мощ над 8 тесла.

По-сложна е обстановката с нагряването. За запис и четете данни на равнището на един атом, би трябвало да се употребяват квантови механизми. Това допуска извънредно ниски температури. Намагнитването на атома на холмий остава устойчиво до температура 35 К, само че при нагряване до към 45 К (-233,15°С), атомите непринудено стартират да променята посоката си на магнетизация, според от външно магнитно поле.

На идващ стадий учените имат намерение да решат три основни въпроса за едноатомния запис: непоклатимост, запис и сигнал-шумови характерности на процесите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР