Физици демонстрираха за първи път осцилатор с вертикални органични транзистори(снимка:

...
Физици демонстрираха за първи път осцилатор с вертикални органични транзистори(снимка:
Коментари Харесай

Органичната електроника е на прага на гигахерцовата ера


Физици демонстрираха за първи път осцилатор с отвесни органични транзистори
(снимка: Erjuan Guo)

Физици от Техническия университет в Дрезден направиха първото внедряване на технология за спомагателни отвесни органични транзистори, която е в положение да работи при ниско напрежение, с регулируеми свойства на инвертора и с време за спад и пик под 10 наносекунди. С тази нова технология органичната електроника е единствено на един хвърлей разстояние от комерсиализацията на ефикасна, гъвкава и печатна електроника на бъдещето.

Слабата продуктивност е главният проблем пред комерсиализацията на гъвкавата печатна електроника. Развитието на нисковолтови, високопроизводителни и високочестотни спомагателни вериги се преглежда като една от най-важните цели на проучванията в региона.

Високочестотните логичен схеми, като инверторни схеми и осцилатори с ниска консумация на сила и бързо време за реакция, са основни градивни детайли за широкомащабни, енергийно-ефективни, гъвкави печатни модели електроника.

Изследователската група „ Органични устройства и системи ” (ODS) към Института по приложна физика (IAP) към ТУ-Дрезден, ръководена от доктор Ханс Клеман, е създала нови органични материали и устройства за високоефективна, гъвкава и евентуално даже биосъвместима електроника и оптоелектроника, заяви.

Повишаването на успеваемостта на органичните вериги е едно от основните провокации в техните проучвания. Едва преди месец докторантът Ерджуан Го разгласи постигането на значим пробив в развиването на технологията.
още по тематиката
Сега, основавайки се на предходните си открития, физиците показват за първи път отвесни органични транзистори (OPBT), интегрирани във функционални схеми. Д-р Ханс Клеман и неговият екип са съумели да потвърдят, че сходни устройства са способни да работят надеждно, имат дълготрайна непоклатимост и и невиждани индикатори на продуктивност.

„ Използвайки спомагателни вериги, енергийната успеваемост и скоростта на работа могат да бъдат усъвършенствани с порядъци и това ще разреши на органичната електроника да влезе в гигахерцовата епоха ”, изяснява Ержуан Гоо, който в това време получи докторска степен с отличие в Технологичния университет в Дрезден.

Допълнителните инвертори и пръстенови осцилатори, създадени от групата, съставляват крайъгълен камък към с гигахерцов потенциал и ниска енергийна консумация. Това би било доста скъпо, да вземем за пример, за безжичните информационни приложения.

„ Освен това нашите констатации могат да вдъхновят цялата изследователска общественост да планува различни структури на отвесни, защото те разрешават по едно и също време високочестотна работа и ниска цена ”, споделя Ержуан Го.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР