Физиотерапевтите излязоха на протест. Те искат достойно заплащане и по-добри

...
Физиотерапевтите излязоха на протест. Те искат достойно заплащане и по-добри
Коментари Харесай

Физиотерапевти протестират в София и Русе

Физиотерапевтите излязоха на митинг. Те желаят почтено възнаграждение и по-добри условия на труд. Настояват и за законодателни промени, с цел да учредят лична съсловна оргнизация.

Пред здравното министерство в София протестиращите желаеха медицински стандарт по физотерапия.
Проф. Видьо Желев, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България: Кой какъв брой индивида ще създаде дневно. В една болница какъв брой рехабилитатори и кинезитерапевти би трябвало да има. Няма правилник, няма стандарт. Именно това желаеме. Всичко е безпорядък.
Друго искане е кинезитерапевтите и рехабилитаторите да имат еднакъв статут и да се споделят физиотерапевти, както било по света.

Атанас Вълчев, кинезитерапевт: Ние имаме един и същи стандарти и условия по които учим. Ще можем да имаме независима частна процедура, което е значимо за нас. Защото, с цел да си отворим частни кабинети би трябвало да има нас лекари.
Към митинга на физиотетапевтите в Русе се причислиха и студенти. Те настояват,че сега доста работодатели ги назначават като рехабилитатори, тъй като труда им е по-ниско оценен.

Велислава Стаматова, ІV курс, кинезитерапия: И докога ще бъдем рехабилитатори, кинезитерапевти, масажисти, даже пациентите не знаят ние тъкмо какви сме. Искаме да бъдем чути, желаеме да ни заплащат, желаеме да останем тук и да си работим по специалността. "
Протестиращите упорстват за среща със здравния министър. Очаква се той да ги одобри идната седмица. А до края на месеца евентуално ще бъдат показани и оферти за промени в Закона за съсловните организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР