Физическите упражнения са полезни за износените стави и трябва да

...
Физическите упражнения са полезни за износените стави и трябва да
Коментари Харесай

Британски лекари: При остеопороза не се тъпчете с лекарства, а правете упражнения. Дори да боли

Физическите извършения са потребни за износените стави и би трябвало да бъдат съществена терапия за този синдром, поучават английски лекари, представени от Би Би Си и

В началото може да изпитате болежка, само че с времето тя ще отшуми и гимнастиката ще помогне на хора с остеопороза и артрит да възвърнат еластичността на връзките, настояват експерти от лондонския Национален институт за здравни грижи (NICE). Обясняват, че няма потребност пациентите да се диагностицират със скенер, нито да пробват решаването на казуса с болкоуспокояващи. Артроцентезата - премахване на течност от засегнатата става, също не е за предпочитане.

Остеопорозата е доста публикувано заболяване след 45-50-годишна възраст. Над 30 % от хората в света живеят с тази диагноза. Болестта поражда, когато ставите се увредят с възрастта и вследствие на контузии и пострадвания. Свръхтеглото също е рисков фактор.

Някои пациенти са с леки признаци,

други изпитват мощни болки, вдървеност и отичане

Това ги затруднява при осъществяването на извършения, само че съгласно NICE физическата интензивност е измежду значимите промени в метода на живот при страдащите от артрит и остеопороза.

“Мнозина погрешно считат, че гимнастиката ще повреди ставите им, само че тя в действителност оказват помощ на пациентите да подобрят положението си и да понижат болките”, споделя доктор Уенди Холдън от неправителствената организация Arthritis Action. Тя е издала управление за видовете извършения, които обаче не се отнасят за хора с ревматоиден артрит, оповестява Би Би Си.

Гимнастиката укрепва мускулите и оказва помощ за поддържане на здравословно тегло – значими фактори против остеопорозата. Ако първоначално при осъществяване на упражненията се появят болки, мажете мястото с противовъзпалителен крем или гел. Може краткотрайно да вземате и ибупрофен или различен нестероиден препарат, само че избягвайте опиоидните аналгетици, поучава доктор Холдън.

При започване на лечебна гимнастика би трябвало да се обърнете към доктор или физиотерапевт, само че NICE предлага ненатоварващи придвижвания като разходки, колоездене, водна аеробика.

Укрепващите извършения, които работят с главните мускулни групи, като покачване на краката от лег при болки в коляното, усилват мускулната мощ и укрепват засегнатата става.

Упражненията за еластичност, които включват леко разпъване и балансиране, са потребни за подвижността

Аеробиката, която учестява пулса, се отразява добре на сърцето, белите дробове и поддържа тялото във форма.

Препоръката на експертите е да се загреете преди всички тези извършения и да се охладите след това. Охлаждането е значима част от тренировката. То може да продължи 3-10 минути и включва елементарни по-леки вариации на придвижванията. Целта му е да разреши на сърдечния темп и дишането да се върнат към естественото, да понижи болката в ставите и мускулите и да насърчи отпущането.

Минималният брой физически занимания е три в седмицата, които би трябвало да не престават не по-малко от 20 минути и не повече от час.

“Укрепващите мускулите извършения и аеробиката оказват въздействие върху положението на пациентите с заболели стави и подсигуряват по-добро качество на живот. Те не се стартират елементарно, първоначално провокират болки и неудобства, само че с воля и информация по въпроса пациентите реализират резултати в дълготраен план”, споделя доктор Пол Крисп от NICE.

Той и сътрудниците му изясняват още, че при някои хора промяната на колянна или тазобедрена става е наложителна

Но доста от тях отсрочват интервенцията или нямат опция да я създадат. Затова се тъпчат с болкоуспокояващи, които не им оказват помощ, а единствено водят до пристрастяване.

Специалистите са безапелационни, че наднорменото тегло не е спънка за интервенция на ставата, само че отслабването със здравословна диета ще понижи натоварването върху тях.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР