Физическите лицата, които са отдавали помещения под наем през изминалата

...
Физическите лицата, които са отдавали помещения под наем през изминалата
Коментари Харесай

Хазяите декларират доходите си пред НАП до 3 май

Физическите лицата, които са отдавали пространства чартърен през миналата 2021 година на други физически лица, би трябвало да заявяват приходите си пред приходната организация до 3 май 2022 година. При подаването на годишната декларация наемодателите попълнят приложение № 4, което е неразделна част от годишната данъчна декларация.

Физическите лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, отдаващи пространства чартърен, дължат предплатен налог, едвам когато получаваната през годината от тях сума надвиши 7 920 лева от всички източници на приходи на лицето.

Наемодателите, които подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2022 година, могат да употребяват и 5% отстъпка върху налога за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително изискване е и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на налога за довнасяне в период до 31 март.

От Национална агенция за приходите Варна припомнят на физическите лица, отдаващи пространства чартърен на други физически лица, че и през 2022 година би трябвало да подават декларация по член 55 от ЗДДФЛ /образец 4001/ и да внасят предплатено дължимия налог всяко тримесечие, като се изключи IV-то тримесечие, защото за него не се дължи предплатен налог. Дължимият предплатен налог е в размер на 10 на 100, като законът е планувал данъчната основа да се понижава с 10 % нормативно приети разноски.

Повече информация за попълване на декларациите и заплащане на налози, отдаващите пространства чартърен могат да получат на телефона за информация на Национална агенция за приходите 0700 18 700 на цената на един диалог, съгласно тарифния проект на клиента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР