Физически лица няма да могат да притежават големи микробуси, автобуси

...
Физически лица няма да могат да притежават големи микробуси, автобуси
Коментари Харесай

Забраняват на физически лица да имат автобуси и тирове

Физически лица няма да могат да имат огромни микробуси, рейсове и тирове след 31 декември 2021 година Това плануват промени в Закона за автомобилните транспорти.

Текстът гласи: “На моторни транспортни средства от категория М2 и М3, като се изключи къмпинг колите, и моторни транспортни средства от категория N3, които не са регистрирани на юридическо лице, едноличен търговец или физическо лице, записано като аграрни собственик по реда на Закона за подкрепяне на земеделските производители, служебно се приключва регистрацията след 31.12.2021 година ”

М2 са моторните транспортни средства за транспорт на пасажери с повече от 8 места за сядане, без мястото на лидера, с механически позволена оптималната маса не повече от 5 тона. М3 са за транспорт на пасажери с повече от 8 места за сядане, без мястото на лидера, с механически позволена оптималната маса над 5 т и N3 са моторните транспортни средства, предопределени за транспорт на товари, с механически позволена оптималната маса над 12 т.

Проектът планува понижаване на ред санкции, само че и разширение на глобите. Глоба от 1500 лева за транспортьор, който не обезпечи на водача билети и багажни разписки, плануват още измененията. Досега глобата не уточняваше тъкмо кой е виновен и не засягаше неналичието на багажна квитанция.

1000 лева е глобата за този, който не провежда предпътен медицински обзор на водача и допусне да бъде осъществен курс било по постоянна линия, било за лична сметка на пасажери или товари.

Санкция от 500 лева е записана, в случай че при лишаване на лиценз не бъде върнато в период от 14 дни копието му и удостоверението на транспорт на пасажери и товари, което е в рейса и камиона. Превозвач, на който са отнети тези документи и продължи да прави транспорти, се глобява с 2000 лева За преотстъпването на тези документи глобата е 1500 лева При повтаряне на тези нарушавания санкцията е 3000 лева

За незаконна пътна помощ, т.е. компанията не е вписана в регистъра, санкцията е 1000 лева

Промените плануват и прекъсване от придвижване при нарушавания. Ако камион и рейс правят транспорт на пасажери и товари без заверено копие на лиценз на борда или без уверение за публичен транспорт се стопират до набирането му, само че не повече от 12 месеца. Същото се отнася, в случай че таксито не е включено към уверение за регистрация за осъществяване на таксиметров транспорт или без позволение.

Временно се лишава книжката за 1 година, когато се прави транспорт без лиценз и уверение за публичен транспорт. Същата е глобата и в случай че се прави инцидентен или профилиран транспорт по автобусни линии или с лек таксиметров автомобил.

За една година се лишава удостоверението на лидер на такси, в случай че не е присъединил таксиметровия уред или той е нередовен. Същото е наказването, в случай че колата не е в листата към удостоверението за регистрация за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери, което е глоба към такситата ментета.

Промените плануват по-строги ограничения при регистрирането на превозвачи, които получават и европейски лиценз. Това евентуално е обвързвано и с камиона с българска регистрация, в който се оказаха мъртвите виетнамци. Изисква се превозвачът да е фактически и трайно открит на територията на България, за което показва декларация. Да има минимум едно транспортно средство, да има офис и личен или нает експлоатационен център за предпътен механически обзор.

Предложени са спомагателни ограничения за по-ефективен надзор върху превозвачите за ограничение на фиктивната им регистрация.

Превозвачите, които са направили нарушавания, към този момент няма да могат да прекратят своя лиценз по лично предпочитание, с цел да избягнат наказания, а по-късно да се записват още веднъж. Предвижда се лицензът да не може да се приключва по искане на притежателя, преди да е завършило производството по отнемането на лиценза или при почнала инспекция на предприятието.

При таксиметровите транспорти е планувано обединяването на регистрите на общините с този на “Автомобилна администрация ”. За таксиджиите се изисква и да нямат административни санкции за ръководство с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда през последната година. Ще се лишава правото на таксиметровия водач да упражнява специалността, в случай че бъде заловен с помпа.

Създава се и нова транспортна скица за автобусни транспорти – междуобластна, наред с републиканската, регионалните и общинските. Тя включва автобусните линии, свързващи обитаеми места от две прилежащи области, като се изключи двата регионални центъра и се утвърждава от министъра на превоза. В текстовете се прецизира, че за линиите се афишира социална поръчка, когато страната или общините дават обезщетения за осъществяване на социална услуга. Ако рискът е за превозвача, линията се дава на концесия.

Кметовете ще бъдат задължени да уведомят министъра на превоза за започване на процедура за маршрутно разписание. Ако не го създадат, процедурата няма да е годна и на тези общини няма да се дават средства от бюджета за обезщетения.

При инцидентните транспорти на деца или възпитаници условието да се правят в светлата част от денонощието се заменя с от 6 до 21 ч. Задължително се изисква възложителят на транспорта да обезпечи компаньон.

За първи път се уреждат разпоредбите и на пътната помощ, както и на атракционните транспорти. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР