Фитиновата киселина, позната още като фитат, е съставна част на

...
Фитиновата киселина, позната още като фитат, е съставна част на
Коментари Харесай

Фитинова киселина - полезна или вредна е?

Фитиновата киселина, позната още като фитат, е съставка на обвивките на множеството ядки, зърнени и бобови култури и служи като съществена форма на предпазване на фосфора в семената. Често тя е добавяна към антихранителните субстанции заради обстоятелството, че нарушава абсорбирането в тялото на значими минерали като желязо, цинк и калций.

Храни с фитинова киселина

Фитиновата киселина се намира единствено в растителните артикули в разнообразни количества. Сред храните, богати на фитат, са бадемите, лешниците, леща, боб, царевица, фъстъци, грах, ориз, соя, орехи, пшеница и пшенични трици.

Силно изменчивото наличието на фитиновата киселина се дължи на другите фактори като климат, качество на почвата, тип на самите семена, положение на околната среда и така нататък

Вреди от фитинова киселина

 Фитинова киселина и накисване на сърна

Приемът на фитат пречи за усвояването на минералите по време на самото хранене, не не влияе и на всички останали такива за деня. Това съставлява огромен проблем само за хора, на които главният източник на храна са зърнените култури или бобовите растения.

Например, когато към закуската си добавите ядки, това може да понижи количеството желязо, цинк и калций, които организмът ви всмуква от ядките, само че не и от някое от идващите ви хранения.

Съществуват разнообразни способи, посредством които можем да понижим доста фитата в храните - това са накисване, поникване и ферментация.

Накисването зърнените култури и бобовите растения за една нощ понижава доста наличието на фитинова киселина в тях. При семената, зърнените храни и бобови растения покълването предизвиква разграждане на фитата. Ферментацията и подквасването на хляба спомагат за разграждането на фитиновата киселина посредством активиране на естествените фитазни ензими. Изработването на закваска е желан способ.

Ползи от фитинова киселина

 Фитинова киселина - изгоди и вреди

В взаимозависимост от събитията дано не забравяме, че фитиновата киселина като част от уравновесената диета има редица изгоди, посредством които влияе върху цялостното здраве на организма.

Доказано е, че с изключение на антиоксидант тя работи превантивно против камъни в бъбреците, рак и редица други болести. Включването на фитата в храненето спомага като предварителна защита от сърдечно-съдови болести за попречване на втвърдяването на артериите и образуването на тромбоцити.

Вижте още: Какво пречи на положителната абсорбация на желязото в организма и Как и за какво се накисват бадемите?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР