Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби ...

МВР се хвали с връчени фишове и глоби за 1,5 млн. лева на границата.

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби заради Закона за движение по пътищата за над 1,5 млн. лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система "Граничен контрол", разположена по граничните пунктове, предаде БГНЕС.
Според коментари от представители на опозицията в парламента, с налагането на този вид "пречка" пред напускащите страната се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. МВР, обаче, категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.
При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила, и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на законовите срокове, обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.
Само за периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове, са връчени 11 347 електронни фиша на стойност 1 530 154 лева.

Източник: actualno.com