Фишинг атаките са мръсен бизнес. И то не само защото

...
Фишинг атаките са мръсен бизнес. И то не само защото
Коментари Харесай

Как да избегнем фишинг измами?

Фишинг офанзивите са замърсен бизнес. И то освен тъй като имат капацитет да занулят банковата сметка на жертвата, а и тъй като я оставят да се усеща неуместно заради обстоятелството, че се е поддала на провокацията. Затова е значимо фишинг офанзивите да се познават, както и разпоредбите, които потребителите би трябвало да съблюдават , с цел да се предпазят от тях. Ето какво би трябвало да знаете, с цел да минимизирате рисковете да станете жертва на фишинг офанзива.

Прочетете още: Хакерите употребяват машинното образование за хакерски атаки

Какво съставлява фишингът?

Терминът “фишинг” е взаимстван от британската дума за лов на риба и е много публикуван и остарял жанр интернет машинация, който разчита на подправени, подвеждащи имейли. Обикновено те съставляват предизвестия от банки или други организации, с които потребителя има взаимоотношения.

В рамките на тези имейли са оповестени и връзки, върху които потребителят може да кликне. Ако го направи, те го водят до страница, на която той би трябвало да вкара данните за профила си. Разбира се, въпросният уебсайт не е достоверният, а място, завършено от хакерите съвсем като истинската платформа , а попълнените данни отиват непосредствено в ръцете им.

Това, което прави фишинг офанзивите толкоз употребявани и сполучливи, е, че те постоянно са мощно персонализирани и употребяват знаци и лога на публични организаци, което ги прави съвсем идентични с формалните известия.

Как да се предпазят потребителите от фишинг измами?

Докато по-сложните хакерски акции могат да бъдат извънредно сложни за прихващане и отбиване, при фишинг офанзивите има няколко стъпки, които могат да предпазят потребителите.

Не кликвайте върху връзките

Златното предписание в тази ситуация е просто да не кликате върху връзки или известия, които по-късно изискват попълване на персонални данни за профила ви. Дори имейлите да съдържат предизвестия, че паролата ви е несигурна или че профилът ви ще бъде деактивиран по една или друга причина, не се изкушавайте да въвеждате каквито и да е персонални данни, а потърсете различен канал за връзка с хипотетичния спедитор . В множеството случаи сходни известия са подправени и в случай че решите да въведете данните си в посочения уебсайт, очаквайте положението на банковата ви сметка напълно скоро да удостовери това. Разбира се, зловредните артисти не всеки път употребяват за прикритие банкови институции. Често фишинг имейлите са свързани с известни организации като Gmail, Фейсбук, Amazon, Apple и други

Най-добрият метод да избегнете следствията от възможна фишинг офанзива е да отворите нов прозорец в браузъра си и да отидете напряко в уеб страницата и в профила си, без да копирате и поставяте връзката от известието или да я следвате. Ако в действителност има някакъв проблем, тогава ще можете сами да го коригирате, без да се излагате на опасности.

Погледнете по какъв начин е дефиниран имейлът

Вярно е, че инцидентни печатни неточности може да има във всеки имейл, само че тези, които съставляват опасност, имат по повечко и ясно се вижда аматьорския темперамент на цялостната композицията. Огледайте се за необичайно издигнати фрази, които наподобяват съмнителни. Въобще, обърнете внимание на която и да било чудноватост в текста, тъй като тя може да се окаже симптом за фишинг.

В интерес на истината фишинг имейлите към този момент наподобяват доста по-достоверни от тези през 2000 година да вземем за пример, само че те към момента постоянно се разграничават от истинския метод на връзка, който употребяват формалните организации. И не забравяйте, че вероятността някой да ви предложи милиони през интернет пощата ви клони към нула.

ПС: Все отново не забравяйте първото предписание, тъй като хакерите към този момент употребяват изкуствен интелект, който прави фишинг имейлите все по-идентични с същинските

Не се изкушавайте от награди

Какво по-хубаво може да ви се случи от това да получите входяща поща, че сте спечелили от лотария, в която даже не можете да си спомните, че сте взели участие.

Ето какво – да не се превърнете в лесна жертва на фишинг офанзива!

Ако ненадейно се окажете притежател на някаква премия, изключително финансова, и би трябвало да кликнете върху избрана връзка и да въведете данните си, то би трябвало да знаете, че това е един от постоянно употребяваните разновидности за фишинг офанзивата.

Ако нещо е прекомерно хубаво, с цел да е истина, то най-вероятно не е. Това важи с особена мощ, в случай че ви е обявено с имейл.

Не помагайте на другари в потребност

Този съвет несъмнено ще прозвучи необичайно на доста хора. Той обаче надалеч не е апел против алтруизма, а предизвестие против избран жанр на фишинг офанзива.

" Безпомощният пасажер " е вид фишинг машинация, при която на жертвата се изпраща известие от другар или обичан човек, че са потърпевши в чужбина и са останали без пари, било то поради кражба или някакво друго злополучие, и обезверено се нуждаят от финансова помощ. Както се сещате, в случай че деянията състрадание, парите ви ще изчезнат в пространството за секунди. Или по-скоро в нечия сметка, отвън вашата и тази на “пострадалия” ви другар.

И тук методът по едно и също време да се предпазите и да не оставяте другар в неволя е да се свържете с него по някакъв различен информационен канал.

Обобщение

Ако би трябвало да обобщим гореописаните ограничения против фишинг офанзивите, то това би изглеждало по този начин:

Не кликвайте върху връзки, изпратени в имейли, даже да ги свързвате с действителни източници; Не споделяйте детайлности за сметките си в страници, появили се, откакто сте последвали даден линк ; Не изпращайте пари по сметка, в случай че преди този момент в персонален контакт не сте се уверили, че известието е изпратено от действителния човек, подписан в имейла.

Разбира се, не е елементарно човек да не се доверява на нищо, което получи като входяща поща. Но въпреки всичко постоянно е по-добре да сте малко по-мнителни, в сравнение с да съжалявате идващия път, когато решите да изтеглите пари от сметката си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР