Фишинг атака злоупотребява с името на Credissimo - един от

...
Фишинг атака злоупотребява с името на Credissimo - един от
Коментари Харесай

Хакери опитват да мамят от името на кредитна фирма

Фишинг офанзива злоупотребява с името на Credissimo - един от водачите в онлайн кредитирането в България. Днес (13 ноември) стотици хиляди получиха подмамващ имейл, злоупотребяващ с името на Credissimo. В него е посочено, че получателят дължи пари на компанията:
" Уведомяваме Ви, че според контракт, подписан с " Кредисимо " АД, чакаме да изплатите дължимата по ДОГОВОРА ЗА ЗАЕМ сума. В случай, че не погасите задължението си в период от 2 (два) дни след приемането на това писмо, ние ще предприемем следните ПРИНУДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ по събирането му ", е посочено в писмото.
От компанията оповестиха, че най-вероятно изпращачът се намира отвън територията на България. В ролята си на виновна финансова институция, Credissimo неотложно уведоми Министерство на вътрешните работи, Комисия за отбрана на потребителите и Комисия за отбрана на персоналните данни и съобщи своята подготвеност за съдействие при нужда.
След направена незабавна инспекция, службата за Борба с компютърни закононарушения, откри - " Не е осъществена хакерска офанзива към компания Кредисимо и тяхната база данни, като компанията не стои зад разпращането на тези известията. "
Хакерите употребяват непозволено, добре разпознаваемото име на компанията, като авторитетна институция за обществото, за да заблудят получателите.
От Credissimo предизвестяват всички консуматори, че това е подвеждащ имейл, целящ инсталиране на вирус. Съветват ви никога да не отваряте писмото и атачмънтите, както и да ги изтриете неотложно, пиш.
Във подправеното писмо, показано от името на Credissimo се показва, че клиентът има просрочени отговорности, като се изисква в къс период да бъде платена " дължима " сума.
Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за заплащане на просрочено задължение/за непринудено осъществяване. Подобни офанзиви са все по-често срещано събитие, злоупотребяващо с имената на международни водачи, със извоювано потребителско доверие като PayPal, Гугъл, Amazon, Netflix, eBay, Apple.
В България хакерска офанзива бе направена, преди по-малко от месец, с Национална организация по приходите. Втора идентична офанзива е актуалната към Credissimo - неизменим водач в онлайн кредитирането в последните три години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР