Фирмите, занимаващи се с рециклиране на отпадъци, предупредиха в петък

...
Фирмите, занимаващи се с рециклиране на отпадъци, предупредиха в петък
Коментари Харесай

Рециклиращият бизнес: Забрана за внос на отпадъци нарушава международни правила

Фирмите, занимаващи се с преработване на боклуци, предизвестиха в петък държавното управление, че въвеждане на възбрана за импорт на боклуци, даже и да е краткотрайна е нарушаване на европейски и интернационалните правила. Те упорстват за незабавна среща с представители на кабинета, с цел да се откри дружно уравновесено решение за прекъсване на нерегламентираните практики в оползотворяването на отпадъците, само че без да се пречи на легалния бизнес с постоянни разрешителни и спазващ условията. В противоположен случай преработващите предприятия в страната няма да разполагат с задоволително първични материали.

Това показват в писмо до екоминистъра Емил Димитров Българската стопанска камара, Българската асоциация по преработване, Асоциацията на рециклиращата промишленост и
Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка.

Реакцията им е поради поисканата от премиера Бойко Борисов възбрана за вноса на боклуци, за която до идната сряда би трябвало да се показват ограничения. Председателят на парламентарната екокомисия Ивелина Василева, която бе министър на околната среда в предходния кабинет на ГЕРБ, разяснява пред Българска национална телевизия, че се обмисля възбраната за вноса на боклуци да е едногодишна. От думите ѝ стана ясно, че към момента се изследва какви ограничения да се вземат, тъй че да не се нарушат европейските разпореждания, само че също по този начин и че държавното управление продължава да не се замисля над последващия резултат за промишлеността у нас, в случай че се забрани целият импорт на боклуци, множеството то които се употребяват за превръщането им в суровина и отиват за потребностите на български предприятия.

" С паника следим честите случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци и импорт на такива с неуточнен генезис, състав и направление за отнасяне и оползотворяване. Като национално представителна работодателска организация и представители на бранш, вложил обилни средства в инфраструктура, машини, уреди и технологии за преправка на боклуци и тяхното преобразяване в първични материали, изрично се противопоставяме на неприятни практики, които са удар по имиджа на рециклиращата промишленост, нанасят щета на околната среда, човешкото здраве и кръговата стопанска система на България ", показва се в публикуваното писмо до новия екоминистър.

В него се подчертава на това, че кръговата стопанска система е приоритет на европейско равнище, а търсенето на първични материали и енергийни запаси се усилва с повишаването на икономическия напредък. Организациите допълват, че съществени запаси не доближават в границите на Европейски Съюз и европейските страни стават подвластни от импорт от други страни. Обръщат внимание е на това, че добивът и потреблението на първични материали усилва потреблението на сила и излъчванията на парникови газове, а повторното потребление на ресурсите оказва помощ в обезпечаването на по-чиста околна среда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР