Фирмите за бързи кредити използват всевъзможни уловки, скрити такси и

...
Фирмите за бързи кредити използват всевъзможни уловки, скрити такси и
Коментари Харесай

Екзотични такси оскъпяват бързите кредити с над 100%

Фирмите за бързи заеми употребяват всевъзможни уловки, скрити такси и неустойки, с които заобикалят законовата възбрана годишният % на разноските да надвишава 50%, като постоянно той е над 100% и даже 150%. България е в топ 5 в Европейски Съюз по необслужвани заеми, като виновност за това имат и финансовите институции, най-много компаниите за бързи заеми. Те би трябвало да преминат на лицензионен режим, както и да се одобри специфичен закон за частния банкрут. Това бяха част от изводите и предложенията, показани на полемика при омбудсмана Мая Манолова. От институцията показаха, че за 3 година са получили над 3700 тъжби.

Все още в договорите всеобщо се включват неравноправни клаузи. Нещо повече, жителите се слагат в неспособност да покриват отговорностите си, защото бързи заеми се отпускат без никакво изследване на тяхната кредитоспособност. Често потребителят схваща едвам откакто е подписал контракта, че ще бъде осъден с наказателна клауза, в случай че до 3 дни не обезпечи един или повече поръчители. Пред него се слагат неизпълними условия - поръчителят да работи на трудов контракт с висока заплата или пък да не изплаща заем. В противоположен случай се дължи наказателна клауза, която оскъпява заема двойно.

Почти същият резултат има и такса  " поръчител " - тя се предлага на потребителите, които не са съумели да намерят гарант. От тях се иска да сключат контракт с посочено от финансовата институция дружество. Така по документи лихвата с компанията за бързи заеми може да е 1 лев, само че договорът с гаранта е със 130% рента. Все по-широко употребена процедура е предлагането на така наречен пакети " спомагателни услуги ". С тях заем от 5000 лева и годишна рента от 41% се оскъпява с спомагателна такса от 3750 лева за предпочитано или експресно разглеждане на настояването, плюс възможност за промяна на падежа и за понижаване броя на вноските.

Някои компании товарят клиентите си с такса  " изключително събиране на заема ", което ще рече, че начисляват в цената разноските за възможни предизвестия по телефона, изпращане на писма и адвокатски възнаграждения, ако клиентът стартира да бави заплащането. Срещат се и други  " екзотики " - компании отпускат заеми от 2000 лева със наложителна застраховка от 1580 лева, която покрива риск от неплащане при гибел или акцидент.

" Поведението на компаниите за бързи заеми основава съществени обществени проблеми, защото хора с влошено финансово положение дефинитивно попадат във финансовото тресавище, губят вероятност и минават в сивия бранш ", посочи съдията от Софийския областен съд Константин Кунчев. Оказва се, че бърз заем може да бъде изтеглен и без инспекция на самоличността. Така жилнат жител се оплака, че се води дебитор с общо 5000 лева към пет компании за бързи заеми, без да е теглил заем.

В момента компаниите за бързи заеми са единствено на регистрационен режим в Българска народна банка, като централната банка на процедура не надзирава тяхната активност. Ако се премине на лицензионен режим, към тях ще има повишени условия и повече надзор, а на системните извършители ще се лишава разрешителното за работа, счита Манолова. 

ПРОЕКТ
До седмица омбудсманът ще показа обществено проектозакона си за частния банкрут. Освен да даде нов късмет на така наречен " безконечни " длъжници, законът ще направи банките и фирмите по-внимателни при отпущането на заеми и при оценката на претендентите. Омбудсманът призова депутатите да побързат и с окончателното приемане на измененията в Граждански процесуален кодекс, с които се намаляват свръхпривилегиите на банките, компаниите за бързи заеми, мобилните оператори, топлофикации и други търговци на комунални услуги по отношение на длъжниците им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР