Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат

...
Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат
Коментари Харесай

Всички БГ фирми - в риск-регистър

Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат групирани по отношение на рисковия си капацитет, а от това ще зависи какъв брой постоянно ще ги ревизират трудовите инспектори. Изграждането на риск-регистъра се прави сега.

Фирмите, които имат най-малко един служащ, ще попаднат в него. Ще бъдат групирани в 4 групи по отношение на риска, който носят.

Рискът ще се дефинира, като се обработва информация от разнообразни източници – инспекции на Инспекцията по труда,  данните на Национален осигурителен институт за трудовите злополуки, на Национална агенция за приходите за трудовите контракти.

Най-рисковите ще се ревизират планово от инспекцията най-малко един път на година – две, а „ отличниците ” може и на 10 години. Това не значи, че няма да има изключителни инспекции при сигнал.

Рискът в дадена компания ще се прави оценка по специфична методика. Работа без контракт, забавени заплати, рискова среда – такива разкрития ще носят съществени точки при определянето му.

Андрей Чиралчски работи като оператор на машина във компания за електроника от 11 години. Надява се риск-регистърът да  дисциплинира бизнеса, а инспекциите да станат по-ефективни. „ Винаги е имало неточни работодатели, само че аз просто по свое предпочитание съм пристигнал тук, тъй като си дават заплати, осигуровки, всичко си е обикновено ”, изяснява той.

Фирмите ще бъдат групирани в 4 групи по отношение на риска, като мястото им в тях няма да е бетонирано. При нарушаване ще се местят в по-рискова група.

„ Много компании към момента са в сивия бранш и надлежно там се дават обещание пари, които надлежно да не се дадат. Работникът нищо не може да направи заради простата причина, че той не е подписал формален контракт ”, показва Диана Върганова, основен управител на компания за електроника.

Най-рисковата група предприятия ще бъдат проверявани наложително в границите на година,  идната – на две години. „ Отличниците ” могат да не влязат в планови инспекции 5 и повече години. „ Нека обаче не се успокояват, тъй като това не им подсигурява, че няма да бъдат посетени случайно по различен мотив отвън проекта ”, предизвести Дина Христова от Главната ревизия по труда.

С цел предварителна защита работодателите ще попълнят въпросници и ще ги изпращат на инспекцията онлайн. Отговорите в тях ще демонстрират до каква степен компанията съблюдава трудовото законодателство. Ще има контролни въпроси, които ще „ хващат ” работодатели, решили да излъжат. Фирмите ще имат време да отстранят пропуските, преди инспекторите да им влязат на инспекция.

Иновацията се чака да е подготвена до края на идната година, а от 2020 година да проработи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР