Фирмите следва да се възползват от програмата за субсидиранеЕдно работно

...
Фирмите следва да се възползват от програмата за субсидиранеЕдно работно
Коментари Харесай

CBN: Кризата пълзи и към стабилната ИКТ индустрия

Фирмите следва да се възползват от програмата за субсидиране

Едно работно място в ИКТ промишлеността генерира приблизително 15 000 лева налози
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки предстоящите разноски за цифровизация на бизнеса и страната, ИКТ бизнесът последователно се сблъсква със спад на продажбите. Кризата пълзи към една от най-стабилните промишлености в страната, сочи експертен разбор.

Общо 277 ИКТ компании в страната получиха утвърждение по програмата 60 на 40 за субсидирана претовареност (ПМС55) в 23 сесии в интервала април-юни 2020. Одобрените дотации за ИКТ бизнеса до момента са за 1618 работни места за март, 2222 за април и 914 за май, съгласно разбор на организация CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

227-те компании от ИКТ бизнеса са 2,7% от всички утвърдени в държавната стратегия. Субсидираните месечни заплати в промишлеността за интервала са 4754 или 1,6% от всички, а размерът на отпуснатата дотация е 2,9 млн.лв. или 2,3% от общата дотация досега от 128,6 млн.лв, сочат данните.

ИКТ фирмите, утвърдени по програмата, са основани в 26 обитаеми места, измежду които София (153 компании), Варна (18 компании), Бургас (11 компании), Русе (8 компании) и Пловдив (7 компании). Има и от по-малки обитаеми места като Банско, Белослав, Златоград, Карлово, Крумовград, Своге и други

37% от утвърдените компании са от дребния и междинен бизнес в страната, а 62% са микропредприятия с под 9 души чиновници.

На фона на приближаващите 120 000 работни места (ексклузивна прогноза на CBN) в ИКТ бизнеса общият брой работни места в утвърдените по програмата ИКТ компании са 6800 или почти 5,5 % от общите работни места в ИКТ промишлеността в България.

Без подозрение и софтуерният бизнес не е ваксиниран против рецесията, изключително фирмите, опериращи най-вече на българския пазар, отбелязва CBN. 45 софтуерни компании с общо 902 чиновници от 5 области са в програмата досега. Заявените и утвърдени за тях дотации са за към 400 работни места.
още по тематиката
Засега в листата на утвърдените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на огромните международни софтуерни и хардуерни колоси, огромните контактни центрове, основани в България, телекомите и ISP-тата, операторите на хостинг и центрове за данни.

За разлика от производителите на автомобилни елементи и аксесоари (сектор с огромни капиталови и индустриални потенциали в България), които пострадаха от прекъсване на автомобилните фабрики и незабавно се включиха в програмата за субсидиране с към 10 000 работни места, досега нито една от огромните международни софтуерни компании, присъстващи в България (над 20 със чиновници над 249 индивида, съгласно CBN), не се е присъединила в програмата за субсидирана претовареност. Не е ясно обаче до по кое време и какъв брой и те ще устоят.

Кризата последователно пълзи към една от най-стабилните промишлености в България и това за жалост може би е единствено началото, разясниха от анализаторската компания. Независимо от предстоящите разноски за цифровизация на бизнеса и страната като цяло, понижението на продажбите на ИКТ бизнеса в страната последователно става факт.

На фона на продължаваща пандемия и предстояща криза държавното управление непрестанно удължава периода на програмата и е доста евентуално тя да премине и в идната 2021 година, предвижда CBN. Според организацията, всички наранени ИКТ компании в страната би трябвало да потърсят оптимално бързо благоприятни условия да се включат в програмата.

При толкоз доста мъчно оцеляващи бизнеси като хотелиерство, ресторантьорство, превоз, недвижими парцели, строителство и туризъм каква би била изгодата на страната и данъкоплатците от субсидиране на работни места в ИКТ промишлеността? Сметката е напълно опростена:

Едно работно място в ИКТ промишлеността генерира, по оценка на CBN, приблизително 15 000 лв. налози за консолидирания държавен бюджет (за софтуерния бизнес цифрата е 24 244 лева за 2018 година, по данни на CBN), включително Данък добавена стойност, Директива за птиците, ДОД и обществени и здравни осигуровки. Субсидията от 3 млн.лв. на държавното управление в заздравяването на ИКТ бизнеси, работодатели на 6800 индивида, би осигурило на бюджета опция за доходи от 102 млн.лв. или разлика в интерес на държавните доходи от 99 млн.лв. за година.

„ Това е да разполагаш с ИКТ промишленост. В изгода на обществото в тези сложни спешни времена ”, заключава анализът на CBN.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР