Фирмите ще трябва да правят продукти като хладилници, перални, съдомиялни

...
Фирмите ще трябва да правят продукти като хладилници, перални, съдомиялни
Коментари Харесай

Важно за потребителите! ЕК задължава производителите домакинската техника да работи поне 10 години без ремонт

Фирмите ще би трябвало да вършат артикули като хладилници, перални, съдомиялни и тв приемници по-дълготрайни и ще би трябвало да доставят аварийни елементи за машините до 10 години. Това плануват признати от Европейската комисия нови ограничения за екодизайн на електрическите уреди, които ще влязат в действие от 2021 година

За първи път те включват условия за поправимост и рециклируемост на уредите, допринасяйки за задачите на кръговата стопанска система посредством възстановяване на продължителността на живота, поддръжката, повторната приложимост, модернизацията, преработването и обработката на отпадъците на уредите.

Промените са провокирани от тъжби от консуматори в Европа и Северна Америка, поради проблем с техниката, която се скапва незабавно, откакто изтече гаранционният й период.

Тъй като притежателите не могат сами да ремонтират машините – или да намерят някой различен, който да го направи на прилична цена, са принудени да купят нови.

Съгласно новите стандарти производителите ще би трябвало да дават аварийни елементи като уплътнения и термостати на вратите, налични за професионални сервизи. Тези елементи ще би трябвало да бъдат лесни за ремонт с налични принадлежности и без да повреждат продукта.

“Новите условия за ремонт ще оказват помощ за възстановяване на живота на ежедневните уреди, които сега се отхвърлят прекомерно бързо.

От решаващо значение е да преодолеем сегашната наклонност “изхвърляне”, която изчерпва естествените запаси и изпразва джобовете на потребителите”, разяснява измененията Моник Гойенс, общоприет шеф на BEUC, Европейската асоциация на потребителите.

Проучване сподели, че сред 2004 и 2012 година делът на огромните домашен уреди, които са се развалили в границите на пет години, се е нараснал от 3,5% на 8,3%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР