Фирмите остават хранителна среда за банките и след смъртта си.

...
Фирмите остават хранителна среда за банките и след смъртта си.
Коментари Харесай

Банки измислят такси и за фирми в ликвидация

Фирмите остават хранителна среда за банките и след гибелта си. Има кредитори, които „ предлагат” редица усложнения на довчерашните си клиенти – като за последно. И даже прибират странни и нелогични такси и лихви от ликвидацията на сдруженията.

За сходна процедура ни алармираха наши читатели.

Фирма Хикс е прекратила активността си заради смъртен случай на собственичката си. Наличната сума в банката Игрек е 31 625 лв.. Задълженията на сдружението са: корпоративен налог - 875.73 лева (с лихвите) и 600 лева - за счетоводство. Общият размер на отговорностите е 1475.73 лв..

Фирмата има двама ликвидатори – юристи на наследниците – брачният партньор и родителите на умрялата собственичка. От банката им изясняват, че с цел да създадат разплащанията към наследниците би трябвало да се открие ликвидационна сметка. Това значи 10 лв. за разкриване, и 30 лв. за закриване. Допълнителните разноски набъбват до към 50 лв., в което се включва и таксата за закриване на съществуващата разплащателна сметка и спомагателните лихви върху налога за още 1-2 дни.

Остатъкът по сметката става 30 099.27 лв.. Върху тази сума е изискуем налог върху ликвидационен дял от 5% на наследниците, т.е. 1504.96 лв.. Остават 28 594.30 лева, от които въпросните наследници ще получат по 50%, т.е. по 14 297.15 лв..

Читателите ни питат какво е това скубане?

Защо е този ликвидационен налог?

Какъв смисъл има закриването на една сметка, с цел да се отвори друга?

„ Не сме за някакви си 50 лв., само че някак си е обидно да ни вършат на балъци”, споделят те.

Потърпевшите питат за какво не са били авансово известени от банката за тази процедура? От там им дават отговор, че таксите и комисионните се дефинират от управителния съвет, протоколите от тези съвещания са за служебно прилагане, а клиентите могат да се осведомят за решенията от интернет страницата на трезора.

Проверихме практиката в други банки. Оказва се, че единствено в някои от тях важи

задължението за разкриване на ликвидационна сметка.

Банките, които не изискват сходна процедура, изясняват, че при съществуване на настояща, незакрита разплащателна сметка на сдружението, процедурата с разплащането на наследниците може без проблем да мине през нея.

От една от огромните банки обявиха, че считат това за нечестна процедура и по тази причина не го вършат. „ Не че парите от тези такси са ни непотребни – просто не е морално”, споделиха от там.

От банката Игрек обаче, в която е сметката на компанията, даже поискали настоящата разплащателна сметка да бъде закрита, а ликвидаторите да преведат парите в ликвидационната сметка.

Така че основният въпрос остава провесен: "Защо, при настояща разплащателна сметка на компанията, се постанова откриването на втора разплащателна сметка, каквато по същността си е ликвидационната сметка? "

Ликвидационните сметки служат за предпазване на парите на юридически лица, оповестени в разпродажба. По тях се натрупват средствата от продажба на активите на съответното сдружение и се изплащат както отговорностите му, по този начин и възможните ликвидационни дялове на притежателите.

В случая с компания Хикс обаче продажби на имущество не е имало и няма да има, тъй като предметът на активност на компанията е психически съвещания и не допуска огромна материална база. Наличните доходи са и си остават непроменени през целия интервал на ликвидацията.

Банкови счетоводители обясниха, че разкриване на ликвидационна сметка е наложително, единствено в случай че фирмената сметка е закрита. Те дадоха за образец различен случай, при който за ликвидатор на компанията е избран притежателят. Фирмата не работи от няколко години. Няма вземания и отговорности.

Възнаграждението на ликвидатора

се дефинира с единогласие от общото заседание на ООД, на АД или на безкрайно виновните съдружници в комерсиалните сдружения.

По принцип ликвидаторите са длъжни, като разгласят прекратяването на сдружението, да поканят неговите кредитори да предявят вземанията си. Поканата се насочва документално до известните кредитори и се афишира в комерсиалния указател.

Имуществото на сдружението се разпределя единствено в случай че са минали шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е оповестена в комерсиалния указател.

Имуществото, което остава след угаждане на кредиторите, се показва в крайния ликвидационен баланс. Прилагат се документите, с които се потвърждава, че е осъществено систематизиране сред съдружниците, надлежно сред акционерите.

От друга страна

откриването на ликвидационна сметка

прелива от администрация, обясниха още нашите читатели.

Ето документите, които една от банките изисква, с цел да стори това:

- искане за разкриване на банкова сметка;

- спесимен от подписите на лицата, които имат право да се разпореждат с парите по сметката от името на корпоративния клиент;

- щемпел на фирмата;

- актът, с който съответните лица са оправомощени да се разпореждат с парите по сметката;

- копия от персоналните карти на лицата, разпоредители по сметката;

- копие от акт за оповестяване на ликвидацията и за назначение на ликвидаторите, заверено от органа, издал акта;

- уверение за настоящо правно положение на сдружението, от което е видно кои са ликвидаторите (или решение за вписването на ликвидаторите, или разпечатка от Интернет страницата на Търговския указател за вписаните условия, заверена от ликвидатора/ликвидаторите).

Колкото до налога върху ликвидационния дял, той е

еквивалент на налога „ Дивидент” за „ живите” компании.

Това е облагането при позитивен финансов резултат на компанията, който понижен с дължимия корпоративен налог, се разпределя като дял за притежателите.

Подобно нещо се следи и в съответния случай. Там наследниците получават елементи от облагата.

А за какво не се заплаща налог „ Наследство”? Защото съгласно последните законови ремонти от 2010 година, подобен данък се дължи единствено от наследниците, които не са съпрузи и не са по директна линия, разясниха данъчни специалисти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР