Фирмите, които продават един и същи продукт в целия ЕС,

...
Фирмите, които продават един и същи продукт в целия ЕС,
Коментари Харесай

ЕП се обяви срещу двойните стандарти при качеството на потребителските продукти

Фирмите, които продават един и същи артикул в целия Европейски Съюз, само че с различаващо се наличие в обособените страни, не би трябвало да го етикетират и брандират по видимо еднакъв метод, защото това може да заблуди потребителите.
В отчет, утвърден в четвъртък с 33 гласа „ за “, против три „ срещу “ и един „ въздържал се “, Комисията на Екологичен потенциал по вътрешен пазар и отбрана на потребителите предлага серия от ограничения за целия Европейски Съюз, както и на национално ниво за справяне с казуса „ двоен стандарт “.
Множество проби и проучвания, осъществени в няколко страни – членки на Европейски Съюз, най-вече от Централна и Източна Европа, демонстрират, че артикули, рекламирани и продавани под една и съща марка и с на пръв взор идентична опаковка, в действителност се разграничават по състав в ущърб на потребителите.
Тези разлики са открити освен в хранителни артикули, като да вземем за пример рибни пръчици, разтворими супи, кафе и безалкохолни питиета, само че и в други артикули, като перилни и миещи препарати, козметика, тоалетни такъми и артикули, предопределени за бебета.
Докладчикът Олга Сехналова (С&Д, Чехия) съобщи: „ Продуктите с двоен стандарт подкопават доверието на жителите в справедливото действие на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Ако продуктът се продава под една и съща марка и опаковка, той би трябвало да има същия състав. Ако производителят желае да пригоди продукта за другите пазари, потребителите имат право да знаят и да са наясно с тази смяна за всеки обособен артикул. “
„ Трябва да подсигуряваме, че всички подвеждащи практики са неразрешени и че препоръчаните начинания няма да останат единствено на хартия. За тази цел изменението на Директивата за нелоялни търговски практики, препоръчано от Европейската комисия през април, е добра насочна точка. Необходими са обаче някои обяснения, с цел да бъде приложена дейно. В Европейски Съюз не би трябвало да има нито артикули от втора класа, нито консуматори от втора класа “, добави тя.
Покана за трансгранично съдействие, сравнителни проби и по-добро използване на законодателството
Членовете на Екологичен потенциал приканват за усилване на трансграничното съдействие и продан на информация, в това число за евентуално несъответстващи на разпоредбите артикули и вероятни нелоялни практики, сред националните органи за отбрана на потребителите, органите, отговарящи за качеството на храните, асоциациите на потребителите и Европейската комисия, с цел да се оправят с двойния стандарт и да подсигуряват, че разпоредбите се ползват по-добре и по-последователно.
Необходимо е да се създаде общ метод за тестване, с цел да се съберат надеждни и съпоставими доказателства и да се откри какъв брой сериозен и необятно публикуван е казусът с „ двойния стандарт “. Резултатите би трябвало да бъдат оповестени в обществено налична база данни и да бъдат оценени „ не по-късно от края на тази година “, зявява парламентарната комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР