Фирмите, които електронно събират такси за изминато разстояние по пътната

Фирмите, които електронно събират такси за изминато разстояние по пътната ...

Фирмите за събиране на тол такси ще разпространяват и бордови устройства.


Фирмите, които електронно събират такси за изминато разстояние по пътната мрежа, обхваната от тол таксите, ще получават данните за местоположението на ползвателите на пътища, а не Пътната агенция.

Това предвиждат промени в наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да се подават до 16 септември.

Изминатото разстояние ще се изчислява въз основа на сбора на отделните тол сегменти, в които съответното пътно превозно средство е навлязло, а дължимите такси се определят въз основа на сбора на изчислените за съответните тол сегменти такси, предвиждат още поправките в наредбата.Още по тематаКакво да очакваме от тестовете на тол системата?АПИ регистрира четвърта фирма за събиране на пътни таксиТол такси ще се събират не по-късно от 1 март догодина

Предлага се още да отпадне задължението на Агенцията да организира разпространението на бордови устройства, регистрацията на ползватели на платената пътна мрежа, директното им отчитане и усвояване на суми от поддържан от тях баланс. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците, които в различните си качества осъществяват дейности по предоставяне на услуги по електронно събиране на пътни такси.

В тази връзка в пунктовете на Пътната агенция ще може само да се плащат винетни такси за леките автомобили и да се закупят маршрутни карти. Тол такси ще могат да се плащат в пунктовете на доставчиците на електронни услуги.

Ако бордово устройство преустанови подаването на данни и бъде включено в списъка на невалидните бордови устройства, се предвижда това да се случва в рамките не на 12, а на 2 часа с оглед съобразяване с процеса по правоприлагане и ограничаване на случаите, при които се ангажира административнонаказателната отговорност на ползвателя на платената пътна мрежа в рамките на този времеви период, а за него все още съществува възможност да декларира реално изминатото разстояние и маршрут.

Източник: investor.bg