Фирмите и публичните организации трябва да се събудят, те не

...
Фирмите и публичните организации трябва да се събудят, те не
Коментари Харесай

Венцислав Караджов: С изтеклите данни от НАП не би трябвало да може да се тегли кредит

" Фирмите и обществените организации би трябвало да се разсънят, те не живеят сами в цифровия свят “, споделя Венцислав Караджов, ръководител на комисията за отбрана на персоналните данни, пред Нова тв. Според него през последните години доста малко е направено за интернет отбраната им.

„ От една страна огромният проблем е, че изтеклите данни, взети от националната база на Национална агенция за приходите, засягат огромна част от популацията и няма да бъдат заличени “, добавя той. Затова потреблението им, въпреки че е нелегално, няма да е невероятно.

Санкция за Национална агенция за приходите ще има и тя няма да е дребна, споделя Караджов. „ Трябва да бъде регистрирано какво е направила организацията все още на проникването “, добавя той. Проверката от комисията за отбрана на персоналните данни ще стартира в понеделник.

С хакнатите данни не може да се теглят заеми от бързи заеми, тъй като в множеството случаи се изисква копие на персоналната карта на индивида. Същото важи и за тегленето на заеми. Според Караджов разнообразни типове измамници могат да се осведомят за адреса и имотното положение.

„ Според мен 5 млн. за цялата администрация, която обработва данните на всички българи, не са задоволителни “, споделя Караджов. Той като специалист не може да желае оставки от длъжностите лица, а да открива позволените нарушавания.

През 2014 имало черен пазар на персонални данни в България, само че той мощно е намалял, споделя Караджов. Всеки българин, чийто персонални данни са били изтекли, може да заведе дело против страната. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР