Фирмите и домакинствата няма да си получат скоро компенсациите за

...
Фирмите и домакинствата няма да си получат скоро компенсациите за
Коментари Харесай

Връщането на надвзетите 150 млн. лв. за парно и газ ще се проточи

Фирмите и семействата няма да си получат скоро обезщетенията за надплатените пари за парно, топла вода и природен газ за интервала 5 август 2019 - 31 март 2020 година За задачата би трябвало да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, които към този момент са импортирани в Народното събрание. Текстовете обаче плануват протяжна процедура за преизчисляване на сметките за 7 месеца обратно, преминаваща през няколко стадия. Освен това по тях са внесени сериозни възражения и забележки. А нощес се оказа, че има народен представител, инфектиран с ковид, и плануваните извънредни заседания се анулират, с цел да може народните представители да бъдат изследвани. Възможно е Народното събрание да остане затворен  за седмици, в случай че се наложи карантина.  

За преизчисляване на сметки със задна дата и връщане на надвзети пари се заприказва, откакто " Булгаргаз " и  " Газпром " се договориха за понижаване на цената на съветския газ, считано от 5 август 2019 година Така за интервала до 31 март съветската компания би трябвало да върне на " Булгаргаз " 150 млн. лв., а на собствен ред  българското дружество би трябвало да възвърне парите на своите клиенти - химически фабрики, топлофикации, газоснабдителни сдружения и така нататък След това пък  доставчиците на сила би трябвало да върнат  на своите абонати надплатените суми. За всеки от тези стадии от преизчисления по веригата би трябвало да се произнесе Комисията за енергийно и водно контролиране КЕВР, като одобри коригирани цени за всеки от месеците от август до март, планува планът, за промени в Закона за енергетиката, който бе импортиран в парламентарното деловодство. Той е квалифициран от работна група, само че е минал през Министерския съвет за утвърждение, а за икономисване на време е внесен с подписа на народен представител от ГЕРБ Валентин Николов. По тази причина обаче публичното разискване бе претупано за два дни - и то почивни, събота и неделя, а проектозаконът няма оценка на въздействието.

Засега е ясно единствено, че пари " на ръка " на хората няма да се връщат, а надвзетите суми за парно и природен газ ще се приспадат от последващи сметки - откакто законовите ремонти бъдат утвърдени и откакто цените и фактурите бъдат преизчислени със задна дата, което ще отнеме месеци.  

Връщането на надвзетите 150 млн. лв. е доста значимо в изискванията на коронакризата, в която приходите на доста компании и граждани са застрашени. За някои компании и семейства то е единствен късмет да останат постоянни платци и да не закъсват с заплащането на сметките.

 

КАК

Всяко сдружение - клиент на " Булгаргаз ", примерно топлофикация, трябва да преизчисли своите цени за времето от  миналия август поради по-евтиния газ и да ги показа за утвърждение в КЕВР. След това топлофикацията би трябвало да пресметне какво има да връща на своите клиенти и най-после - да приспадне надвзетото от бъдещите сметки. Вариантът с компенсиране посредством приспадане е определен, защото връщането на пари би било доста по-сложно за реализиране, " изясни депутатът Валентин Никилов. Той уточни, че във фактурата за парно и топла вода информацията на размера на компенсацията ще е видна на обособен ред.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР