Фирми за софтуер на ресторанти се оплакаха от необмислена наредбaПриветстваме

...
Фирми за софтуер на ресторанти се оплакаха от необмислена наредбaПриветстваме
Коментари Харесай

Фирми за софтуер на ресторанти се оплакаха от необмислена наредбa

Фирми за програмен продукт на заведения за хранене се оплакаха от недомислена наредбa
Приветстваме твърдото решение на държавното управление да се пребори със сивата стопанска система, само че и в този момент нещата наподобяват направени на крайник, не добре премислени и с огромна доза лобизъм към производителите на към този момент много остарялата технология за надзор на оборотите – касовите апарати. Това разяснява за БГНЕС Тодор Тодоров, търговски шеф в „ Янак Софт, компания разработваща програмен продукт за заведения за хранене и търговски обекти.

На 28.09.2018 година в Държавен вестник бяха оповестени промени в Наредба 18, която касае всички софтуери за вписване на продажби и касовите апарати. Според Тодоров обаче, поправките ще създадат бизнеса все по-труден и неосъществим. „ Причината не се крие в потребността да се заплащат налози, а в тежките и неизпълними условия, множеството от които изцяло безсмислени и гарантиращи само, опцията на проверяващия орган постоянно да има легален метод да спре, забрани или санкции съответното лице ”.

Според наредбата, търговците са длъжни да употребяват само стратегии, отговарящи на голям брой условия, което на процедура ги трансформира във фискални софтуери. Освен това обаче, търговците са длъжни да закупят и „ новите ” фискални апарати. По този метод всички ще имат двойна фискална система и тежко им, в случай че по някаква независеща от тях причина се разминат данните “ - изясни комерсиалният шеф.

Тодоров описа, че при започване на годината, представляваната от него компания, дружно с още няколко други производители на програмен продукт за ръководство на продажбите, са създали предложение пред Председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. „ Предложихме, наредбата да разреши фискалната памет да бъде обвързвана непосредствено към компютър, т.е. да не бъде наложително вградена в печатащ механизъм, какъвто е касовия уред. По този метод компанията ще има единствено една фискална памет, без значение от броя на

работните станции – т.е. доста ще се снижат разноските ”.

Предимства на този тип система са:

- за щемпел на фискалните бонове ще може да се употребяват всевъзможни принтери;

- ще изчезнат сегашните проблеми с връзката сред касов уред и компютър;

- зараждащите проблеми с печатащите механизми ще се вземат решение без задължения към Национална агенция за приходите и компаниите поддържащи фискалните системи;

- софтуерите ще могат доста по-бързо и несъмнено да записват данните във фискалната памет и незабавно да завършват продажбите.

Сегашната разпоредба основава изкуствено закъснение на работата на софтуерите - те би трябвало да изчакат касовия уред да разпечати бона и чак тогава да приключат интервенцията. Това изкуствено закъснение е голяма причина за пораждане на проблеми и единствената причина да се поддържа тази тежка и комплицирана система, е лобизъм към производителите на фискални апарати.

„ Според мен актуалната разпоредба, в този и тип, ще принуди доста от дребните и междинните търговци да се откажат от услугите на софтуерните компании. Лично моето мнение е, че това е връщане към каменната епоха ”, уверен е Тодоров.

За да предложи конкурентен артикул, един актуален ресторант да вземем за пример, би трябвало да обезпечи на своите клиенти бързо и качествено обслужване. Собственикът би трябвало да разполага със информации, анализи… Въпреки очевидните преимущества при потребление на програмен продукт, при съществуване на опция – работа единствено с касов уред, където няма такива бюрократични тежести, то огромна част от търговците ще се откажат от софтуерите.

Малък бизнес и в този момент се прави мъчно. „ Наблюденията ми от последните 7-8 години демонстрират, че огромен % от дребните компании отварящи заведения за хранене след няколко месеца затварят ”.

В наредбата са записани точки, посредством които чиновниците на Национална агенция за приходите ще управляват наличните количества в склада, начално салдо, заем, дебит, извънредно салдо за интервал време и други Никъде не се загатва за възможни отклонения, което обезпечено ще основава причина за рекет и корупция. Как търговецът ще се пази при установени възможни неналичия, от кражба да вземем за пример, откакто няма нито един наказан за кражба от магазин.

Фирмите, които употребяват програмен продукт ще подлежат на тежък надзор – следене на складови наличия, салда по интервали и т.н до момента в който на, работещите единствено с касов уред ще се управлява само записания оборот. Това е легализиране на неравнопоставеност сред обособените търговци и основава действителни условия за нелоялна конкуренция. „ Бюрократите за следващ път основават закон, който усилва ножицата сред честния бизнес и сивата стопанска система. Все повече хора ще са бъдат изкушени да преминат в сивия бранш. Изводът е - в случай че искаш да укриваш налози, не използвай програмен продукт - уверен е Тодоров.

„ Софтуерните компании нямат интерес да са в прорез със закона. Нашата цел и задача е да улесним работата на хотелиерите, ресторантьорите и търговците, без ненужно да оскъпяваме техния бизнес. Нашата рекомендация е да се обмислят измененията в наредбата, страната да се вслуша в предложенията на софтуерните компании. Ние имаме интерес стопанската система в страната да се развива. Само, когато има мощна стопанска система - тогава и нашият бизнес ще върви добре ”, безапелационен е комерсиалният шеф. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР