Фирми за дърводобив и жители на три села излизат на

...
Фирми за дърводобив и жители на три села излизат на
Коментари Харесай

Жители на три села и дървосекачи с два паралелни протеста

Фирми за дърводобив и поданици на три села излизат на два паралелни митинга в петък от 15 часа. Хората от Скобелево, Върховръх и Чурен ще се съберат на изхода на Перущица, с цел да изкажат гражданската си позиция. Те стачкуват против придвижването на тежкотоварни камиони по единствения път, свързващ трите села. Те изясняват, че тежките машини разрушават трасето и заплашват всекидневно живота на пътуващите.

От другия завършек на пътя пък ще застанат дърводобивни компании, които са против настояванията на протестиращите за прекъсване на камионите, защото това би унищожило бизнеса им.

" Вече има няколко произшествия, а пътят е толкоз разрушен, че всеки миг чакаме рейсовете от автогара " Родопи " да спрат да пътуват поради рисковете ", описа пред " Марица " Тодор Христов, един от протестиращите поданици на селата. Той изясни, че не са срещу дърводобивните компании, само че има различно трасе, което те могат да употребяват. Според Христов Община Родопи не поставя задоволително грижи за поддръжка на пътя, а кметът е отменил заповед, с която в началото забранявала придвижването на тежкотоварни камиони.

Кметът на Община Родопи Пламен Спасов упрекна протестиращите в неточни изявления и отношение. Кметът напомни, че при предходния митинг тръгнал с екипа си в избрания от протестиращите час и място за среща, само че там не разкрил никой. Преди дни пък, когато поканил уредник на митинга на среща в кметството той заречен да отиде, само че не се явил, а по-късно спрял да подвига и телефона си.

Спасов напомни, че през 2016 година пътят е бил ремонтиран от дърводобивните компании. Това станало след среща при него, в наличието на техни представители и на Горското. Тогава дупките били запълнени, канавките също ремонтирани. Що се отнасяло до анулираното ограничаване за тонажа на камионите, кметът изясни, че в началото забранил придвижване на камиони над 7 тона, само че след взаимна среща с кметовете на Перущица, Кричим, шефът на Горското и дърводобивните компании, било решено да се позволява придвижването на камиони до 24 т без ремаркета и полуремаркета. Според Спасов, той персонално е карал по въпросния път към Скобелево преди дни и твърди, че пътят в действителност е стеснен, само че няма по-добър за тази надморска височина от 1300 м.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР