Фирми в различни райони по Черноморието провеждат курсове за водни

...
Фирми в различни райони по Черноморието провеждат курсове за водни
Коментари Харесай

БЧК – Варна: Фирми издават фалшиви сертификати за водни спасители

Фирми в разнообразни региони по Черноморието организират курсове за водни спасители и издават документи без да имат право на това. За това сигнализира ръководителят на БЧК – Варна Илия Раев, съобщи кореспондент на Moreto.net.

У нас единствено БЧК приготвя спасители, тъй като единствено той покрива условията и има това право. Българският червен кръст членува в Международна асоциация по водно избавяне. Провежданите курсове траят несъмнено време, по-късно се поставя изпит. Продължителността на образованията е не по – друга от тези в другите страни.

„ Държавата дава на БЧК виновната задача да провежда водното избавяне. Това се случва след 60 - те години на предишния век, когато се удавят 500 души “, сподели Раев.

Тази година са подготвени към 100 души за водно избавяне. Сред тях е Йорданка, която направи проява по оказване на първа помощ след изваждане на удавник от водата.

Традиционно издадените талони за водно избавяне на басейн са повече по отношение на тези за море. Причината е, че при първия вид водни обекти работата е доста по-лека, изясни Раев.

Възнагражденията на спасителите тази година тук-там могат да надминат и 2000 лв.. На „ Златни пясъци “ се заплаща по 80 лв. дневно. Не са обезпечени храна, вода и други улеснения. В „ Албена “ има настаняване и изхранване, само че заплатата е по – ниска.

Според ангажираните с организирането на водното избавяне във Варна обучители има, само че все по – малко стават тези, които могат да бъдат подготвени. Смятат, че решението е да се вкара наложително образование по плуване в детска възраст. Освен това е неотложно да се направи актуализация на Наредбата за водноспасителната активност и обезопасяване на водните площи.

135 подадени заявки за откриване на водни площи в Община Варна. Малко над 60 са с цялостен набор от документи. Към момента Община Варна е издала над 50 позволения за басейни и плажове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР