Фирми нарушители, чиито права са прекратени, пълнят регистъра на туроператорите

...
Фирми нарушители, чиито права са прекратени, пълнят регистъра на туроператорите
Коментари Харесай

Регистърът на туроператорите пълен с фирми-фантоми

Фирми извършители, чиито права са прекъснати, пълнят регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници, поддържан от Министерството на туризма. В регистъра попадат общо към 3500 компании, организиращи екскурзии и почивки, само че част от тях в действителност не работят, тъй като са били глобени или сами са прекратили активността си, сподели информация на в. " Сега ".

В края на м.г. отрасловото министерство разгласи, че е заличило 18 сдружения със статут на туроператори и туристически сътрудници. Причината бе, че са им били издадени удостоверенията за активност, само че те не са изпратили свои представители да вземат истинските документи в инструкции от закона двумесечен период.

През януари т.г. последва нова наказателна вълна - МТ заяви, че заличава над 100 компании от регистъра, които не са показали наложителна застраховка " Отговорност на туроператора " и не са получили удостоверенията си за регистрация в законния период. В. " Сега " изиска да научи кои са стоте глобени туристически компании, само че министерството не заяви имената им, а изясни, че при преустановяване или изтриване на регистрацията министърът или упълномощено от него лице " подхваща съответни дейности за обществено обявяване на прекратяването или заличаването ". Целта била потребителите, като влязат в регистъра, да могат да ревизират дали компанията, чиито услуги желаят да употребяват, е постоянна и правилна. Оказва се обаче, че наред с изрядните в регистъра остават и " заличените ".

Според шефа на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов логиката е следната: " Дори компаниите с прекъснати права остават в регистъра, с цел да може клиенти с искания или предпочитание да заведат дело да видят данните на компанията - адрес, телефони и други ", разяснява за в. " Сега " специалистът.

Прави усещане, че множеството компании са сключили застраховки за по 25 000 лева и доста дребна част от тях имат контракти с по-голямо покритие. Според Румен Драганов става въпрос за несъвършенство в закона. " Това е минималната сума, за която туроператор може да подписа застраховка, и дребните компании се възползват от тази опция. Тревожното е, че и част от огромните туроператори купуват полици по 25 000 лева, тъй като законът не дели фирмите на дребни и огромни ", изясни той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР