Фирмата "Телетол" АД, която ще събира ТОЛ таксите, е собственост

Фирмата "Телетол" АД, която ще събира ТОЛ таксите, е собственост ...

"Телетол" АД - собственост на две български софтуерни компании.


Фирмата "Телетол" АД, която ще събира ТОЛ таксите, е собственост на две изцяло български софтуерни компании - Нованор ООД (70%) и Инфосистемс Интернешънъл ЕАД (30%). Двете компании имат общ брой на служители - 56, които работят в офисите на компаниите в България, съобщиха от "Телетол" в писмо до редакцията на Dnes.bg.

След отпадането на хартиените винетки, отпадна и сложният и противоречив процес по избор на разпространител чрез обществена поръчка. От началото на 2019 г. пазарът за разпространители на винетки и тол такси е на регистрационен режим по европейски изисквания и е достъпен за всеки, който има сайт, приложение или пункт за продажба.

След среща при Борисов - отлагане. Тестват тол системата 3 месеца

За разлика от обществените поръчки, тук фирмите трябва да извадят сами пари и да инвестират в софтуерна инфраструктура. Целта на Европа е да създаде свободен пазар, на който ще печели този, който успее да създаде по-добри продукти за разпространение, посочиха от компанията.

Процесът по регистрация е също опростен - подава се заявление и до няколко дни Националното Тол Управление сключва договор, с когото желае.

"Ние като компания се борим да има повече такива като нас на този пазар, които да добавят стойност към този вид продукти", посочиха от "Телетол" АД.
 
Автор: Екип на Dnes.bg

Източник: dnes.bg