Фирмата Rimac Automobili впечатли света в 2011-а година с електрическото си

...
Фирмата Rimac Automobili впечатли света в 2011-а
година с електрическото си
Коментари Харесай

Купето Rimac C_Two – истинска ракета с уникална електроника - видео

Фирмата Rimac Automobili впечатли света в 2011-а година с електрическото си купе Concept_One, предлагащо невероятни характерности - 1088 к.с., 1600 Нм и то когато още я нямаше нашумялата по-късно Тesla Model S. От тогава насам хърватите съумяха да създадат осем такива коли и предложиха в два други екземпляра форсираният вид Concept_S (1384 к.с., 1800 Нм).

Нова още по-впечатлява крачка напред напредничвата компания на основателя Мате Римак направи с представянето в Женева на купето C_Two, което за разлика от предшественика му се възнамерява да излезе в доста по-голяма серия от 150 екземпляра.

Първият Rimac беше много невисок – височина от 1070 мм, което в комбиниране с класически отварящите се порти създаваше проблеми при сядането и излизането от колата. При новия модел C_Two вратите са към този момент тип “крила на пеперуда ”, като навлизат доста надълбоко в покрива и праговете. Увеличена е и височината на автомобила, като в последна сметка габаритите му са – дължина 4750 мм, широчина 1986, височина 1208 мм, а междуосието възлиза на 2745 мм.

Хърватския хиперкар се форсира от място до 100 км/ч за 1,97 секунди, а упражнението 0–300 км/ч извършва за 11,8 сек. Максималната скорост на C_Two е 412 км/ч.

В салона, с изключение на цифровото табло и централния екран, е инсталиран екран и пред пасажера. На него в жанр “електронна игра ” се изкарват разнообразни параметри от движението на колата, “както никога досега в сериен автомобил ” според производителя. Електрорегулировките на седалките и кормилото са стандартно оборудване.



Общият брой на екраните е шест – три от тях са дребни екрани в лостчетата управляващи режимите на работа на силовия елемент и трансмисията, като ръчно може да се избира размера на подавания към задния мост въртящ момент със стъпка от 10%. Бордовата електроника на автомобила може да трансформира балансът на систематизиране на въртящия момент между предната и задна оси, както и между левите и десните колела на автомобила. Окачването е на двойни напречни носачи с регулируеми електронно амортисьори и просвет. Спирачните дискове са карбонови с диаметър от по 390 мм, а апаратите са шестбутални.

Невероятните динамични характеристики на колата се обезпечават от четирите електромотора – по един за колело с обща мощност от 1914 к.с. и оптимален въртящ момент от 2300 Нм. При вкарването на сметката на понжаващите предавки в редукторите сред моторите и колелата, може да се реализира невероятната стойност от 17 047 Нм оптимално достъпен при пускане въртящ миг!

Подобно на схемата при Concept_One, предните двигатели са свързани посредством полуоски през едностепенни редуктори с колелата, а задните през двустепенни роботизирани редуктори със сдвоени съединители. Двигателите са с маслено изстудяване, КПД-то им надвишава 97% и те имат на практика безграничен живот.



Автомобилът е развъртян към карбонов монокок с алуминиеви усилвания и крашзони. Масата на колата е пораснала в сравнение с предходния модел и към този момент е 1950 кг. Доста съществено е нараснал капацитетът на акумулаторите, които работят при напрежение от 720-волта, а капацитетът им е и най-голям сред подобните коли до момента - 120 кВтч.

Акумулаторът обезпечава пробег с едно зареждане от 650 км по цикъла NEDC, а максимално разполагаемата му мощ, подавана в бордовата мрежа е към този момент 1,4 мегаВата (при предшественика беше “едва ” мегаВат). Зареждането на акумулаторите на Rimac C_Two става както с помоща на бордово зарядно устройство с мощност 22 кВт от колонка на променлив ток, по този начин и от зарядна станция с прав ток по стандарта DC Combo и мощ до 250 кВт. В последния случай 80% от заряда може да се възстанови за единствено половин час.

За да се употребява оптимално ефективно енергията в колата е поработено изключително крепко върху нейната аеродинамика, в това число са основали и много обтекаеми джанти. В последна сметка е постигнат общ коефициент на въздушно съпротивление на каросерията на автомобила от 0,28.

Новостите в колата даже и по списък впечатляват – новите светодиодни фарове имат по 58 диода, комплексът на активна аеродинамика включва преносими клапи в капака, контролируеми пластини в сплитъра, повдигащо се антикрило, играещо ролята и на аеродинамична спирачка, дейни задкрилки в дифузора. Всичко това, дружно с плоското дъно на колата обезпечава както положително притискане към пътя, по този начин и положително изстудяване на акумулаторите и елементите.

Комплексът за сигурност и помощ на водача се назовава ADAS и включва осем камери, един или два лидара, шест радара и 12 ултразвукови датчика. Машината разпознава лице и глас, дава възможност на притежателя си да управлява извън 500 канала на телеметрията. Налице е виртуален водач-инструктор, който е с карти на пистите и подсказва най-добрата траектория в завоите и нужните точки на спиране.

Цената на колата не е обявена окончателно, само че при всички положения ще надхвърля един милион евро. Началото на доставките й е несъмнено за 2020-а година.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР