Фирмата на Делян Пеевски - Интръст, на която депутатът от

...
Фирмата на Делян Пеевски - Интръст, на която депутатът от
Коментари Харесай

Пеевски купи санаториума във Владая, където Георги Марков среща вожда Димитров

Фирмата на Делян Пеевски - ”Интръст ”, на която депутатът от Движение за права и свободи е едноличен притежател, е купила някогашния санаториум за гръдни заболявания във Владая, както и близо 90 декара земи към него. Сделката е вписана на 19 март като цената ѝ съгласно имотния указател е 2.933 млн. лева, оповестява ”Капитал ”.
Триетажната постройка е издигната в жанр модернизъм при започване на 30-те години на предишния век, като частен санаториум за гръдноболни на доктор Любомир Хаджииванов. Към него е имало земеделско стопанство, а доктор Хаджииванов засажда над 400 овощни дървета.

От 1948 до 1962 година там се лекува от туберкулоза писателят Георги Марков. Престоят го въодушевява да напише повестта " Санаториумът на лекар Господов ". Там Марков среща и Георги Димитров в края на 1948 или началото на 1949 година Той разказва конфликта с вожда в " Ехо от студентските години " в сборника " Задочни репортажи ".

След 9-и септември санаториумът е национализиран и е употребен от студенти. Там се е лекувал и режисьорът Георги Мишев. След измененията парцелът е реституиран на наследниците на доктор Хаджииванов, който в първите години на социалистическия режим е живял в помещение към постройката. От средата на 90-те до 2010 година санаториумът действа като хотел " Клуб Владая ", само че от няколко години е пуснат за продажба.

След като в продължение на над 10 години депутатът от Движение за права и свободи публично беше притежател на остарял опел и няколко жилището в София, през 2015 година той публично стартира да придобива бизнеси. Това става след серия от дарения от майка му - Ирена Кръстева. Постепенно Пеевски стартира да заявява дялове в сдружения в България и офшорни зони, като през 2018 година заявява доходи от 37 млн. лева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР