Фирмата, която строи АМ "Хемус", вади незаконно баластра от река

...
Фирмата, която строи АМ "Хемус", вади незаконно баластра от река
Коментари Харесай

Районът около река Вит е пред екокатастрофа заради строителството на Хемус

Фирмата, която строи Автомагистрала "Хемус ", вади нелегално баластра от река Вит. Районът е пред екокатастрофа, предизвести инж. Димитър Куманов от Сдружение и рибарски клуб "Балканка ".

Проверка на сдружението по сигнал на жители е открила, че огромен сектор от реката е трансфорат в лунен пейзаж - разкопано е, изсечени са крайбрежните гори, в това число дърветата по крайбрежията на реката.

"Тяхната съществена цел е да пазят брега от ерозия, реката да не го отнася. Цялото нещо е разорано. Има камиони, цялостни с речна баластра. Тотално десортиран материал, т.е. от пясък до камъни до 50-60 см натоварени и пътуват в посока насипа на автомагистрала "Хемус " под моста на Боаза. Всичко това е безусловно неразрешено ", изясни Куманов.

Той заяви, че идния уикенд ще се организира митинг на мястото. Ще бъде изпратен и сигнал в Европейската комисия.

От екоминистерството споделят пред БНР, че на 14 ноември в Басейнова дирекция, Дунавски регион, по телефона е получен сигнал от Димитър Куманов - представител на Сдружение "Балканка ", за изземане на баластра от река Вит над село Торос, околност "Боаза ". Своевременно е образуван екип от представители на Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда и е осъществена инспекция. В момента на инспекцията на място, в наличието на Куманов, е установено, че в реката няма техника и не се правят действия с изземане на баластра от водния обект. Не са установени нарушавания, изискващи дейности от компетентността на Басейновата дирекция. Предвид изказванията за рандеман на баластра, Басейнова дирекция ще осведоми кмета на съответната община, в допълнение ще осведоми и прокуратурата за случая с оглед предприемане на дейности по преценка.

При снимане на репортаж от една от националните малките екрани в региона са засечени камиони. Камионите изчезват сега, в който виждат, че ги снимат. От Агенция "Пътна инфраструктура " изясняват, че все още нямат получени сигнали и няма какво да създадат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР