Фирмата, която стопанисва опасен серовъглерод на територията на бившия завод

...
Фирмата, която стопанисва опасен серовъглерод на територията на бившия завод
Коментари Харесай

Спешно ще изнасят опасен химикал от бившия завод ”Химко”

Фирмата, която стопанисва рисков серовъглерод на територията на някогашния цех ”Химко ”, стартира незабавни договаряния за извозването на веществото от Враца.
Собственикът на компания „ Камибо” – депутатът Станислав Попов от ГЕРБ, е почнал договаряния с няколко компании. Вариантите са два: или да се появи компания, която желае да купи серовъглерода за индустриални цели, или веществото да бъде унищожено посредством специфична технология. След като се подписа контракт за един от двата разновидността, следва предизвикването по превозването на серовъглерода.

Не е несъмнено дали резервоарите, в които се съхранява серовъглеродът, са в редовност, по тази причина веществото би трябвало да бъде преместено в други съдове, още веднъж потопени във вода, с цел да няма заплаха от детонация. Това изяснява проф. Венко Бешков от Българската академия на науките.

„ Трябва доста да се внимава. От една страна поради неговото нездравословно влияние върху хората, от друга поради заплаха от детонация. Изключителни ограничения за сигурност би трябвало да се вземат, тъй като с една искра е способно да се случи най-лошото”, изясни проф. Бешков. Заради това старите резервоари не трябва да се презаваряват.

„ Най-добре е, колкото е допустимо да се трансферират в здрави цистерни, надлежно и те потопени във вода Серовъглеродът е вещество, което е токсично, взривоопасно, елементарно запалителен и неговото токсичност се показва в увреждане на нервната система, черния дроб. Така че, нещата са доста сериозни”, посочи инспекторът пред камерата на БТВ.

От екоинспекцията са наложили на компания „ Камибо” санкция от 20 000 лева поради неизпълняване на предписанията за предпазване. В събота депутатът Попов съобщи, че няма да оспорва решението. Днес обаче специалистите, които са съставили протоколите, са призовани на дело.

„ Днес пристигна призовка за дело, което ще бъде на 4 юни. Никой дано не спекулира, че това са партийни работи, тъй като това касае здравето на хората”, сподели Георги Караиванов, специалист РИОСВ-Враца.

Очаква се до няколко дни да стане ясно дали серовъглеродът, който се съхранява от 15 години, е кадърен за приложимост. Тогава може да бъде продаден. Иначе би трябвало да бъде погубен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР