Фирмата бе сочена за кандидат купувач на бизнеса на ЧЕЗ

...
Фирмата бе сочена за кандидат купувач на бизнеса на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Кандидат за ЧЕЗ се оттегля от пазара на ток

Фирмата бе посочена за претендент покупател на бизнеса на ЧЕЗ в България. Тя към този момент е отстранена от пазара на ток, заяви в. “24 часа”.

До последния стадий от договарянията за активите на ЧЕЗ бяха достигнали Future Energy, чешкият предприемач Яромир Тесар и неговата Energo Pro, както и българският предприемач Христо Ковачки. От ЧЕЗ към този момент продадоха Топлоелектрическа централа Варна на компания на някогашния транспортен министър Данаил Папазов.

От компанията са написали писмо до Електроенергийния систематичен оператор с дата 1 декември, че от 2 декември молят да бъдат отстранени от регистъра на координатори на общоприети балансиращи групи. Информацията бе доказана от ЕСО.

От компанията са отстранили и “Фючър енерджи” от пазара на ток. като претекст отпадането на основни снабдители на електрическа енергия, заради което не могат да извършват отговорностите си по контракти.

Получатели на писмото са “Електроразпределение Юг”, “ЕВН България”, “Енерго-Про мрежи”, “Енерго-Про продажби”, “ЧЕЗ Разпределение”, “ЧЕЗ Електро България”, НЕК, енергийната борса и КЕВР.

В регистъра на търговците, координатори на общоприети балансиращи групи, против името на “Фючър енерджи” от късния следобяд в петък се появи буквата S, което значи отхвърлен.

Изненадващият ход е в действителност резултат от предизвестието, което ЕСО е изпратил при започване на ноември до три компании. Държавният оператор показва търговците “Фючър енерджи”, “Енергийна финансова група” и “Аркадия сървис” със съществени отговорности към НЕК за такса отговорности към обществото. На тях е бил даден период до 23 ноември да се издължат. Според осведомени от тримата търговци “Фючър енерджи” са влезнали в договаряния за разсрочване, само че явно се е стигнало до 1/3 съглашение

От НЕК обявиха, че оповестяват лист с компаниите, които не си заплащат, само че не могат да отстранят никой от пазара. Както и не могат да оповестят размера на дължимата сума.

Справка на уеб страницата на НЕК демонстрира, че компаниите, които са с просрочие по заплащането на “задължение към обществото” към 24 ноември, са 16. Срещу имената на “Тошел 92” “Ар Си пауър енерджи” и “Кей Ар Джи” е написано - отстранени от електроенергийния пазар. Другите длъжници са “Аркадия сървис”, “Гранд Енерджи Дистрибюшън”, “Дикс 2001-електроснабдяване”, “Джи Ви Ай”, “Ел Екс Корпорейшън”, “Енекод”, “Енергийна финансова група”, “Енерджи съплай”, “Еско сървисис”, “Мост енерджи”, “Сайт енерджи”, Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2”.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР