Фирма от Пловдив, собственост на кипърска офшорка, блокира поръчка на

...
Фирма от Пловдив, собственост на кипърска офшорка, блокира поръчка на
Коментари Харесай

Фирма на кипърска офшорка блокира поръчка на АПИ за над 440 млн. лева

Фирма от Пловдив, благосъстоятелност на кипърска офшорка, блокира поръчка на Агенция „ Пътна инфраструктура “ на стойност съвсем 445 млн. лева без Данък добавена стойност.
Комисията за защита на конкуренцията е образувала произвеждане по тъжба на „ Тракия билд “ ЕООД против обяснение на АПИ по инженеринговата поръчка за автомагистрала „ Струма “, сектор „ Крупник – Кресна “ (ляво платно с дължина 13,2 км и прилежащите пътни възли).
Справка в Търговския указател сочи, че „ Тракия билд “ е еднолична благосъстоятелност на Сикинос Трейдинг Лимитид – Кипър, а сегашният шеф на сдружението в Пловдив е Найден Найденов. Откакто компанията е вписана – през 2012 година, годишно сменя шефа си.
От 2016 година „ Тракия билд “ е подала в Комисия за защита на конкуренцията пет тъжби, не е спечелила нито една, надлежно обаче е успявала да ги блокира за избран интервал от време, обжалвайки и на по-висша инстанция.
Справка в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки сочи, че до момента тази компания няма нито един контракт за социална поръчка. В Камарата на строителите сдружението е вписано с изпълнен единствено част от един строителен обект, който му е бил превъзложен от „ ПСТ Груп “ ЕАД – реорганизация на част от уличната мрежа на град Раковски.
Проблемът е, че на сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и на следените от тях лица се не разрешава директно или индиректно присъединяване в публичните поръчки по Закон за обществените поръчки, без значение от характера и цената на публичната поръчка, в това число и посредством гражданско дружество/консорциум, в което взе участие сдружението. Това сочи член 3 от Закона за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели, изменен през 2016 година Тази възбрана не се ползва, в случай че сдружението, записано в пълномощия с преференциален данъчен режим, е локално лице за данъчни цели на страна - страна по Споразумението за държавните поръчки на Световната комерсиална организация, както и на страна, с която Европейският съюз има подписано двустранно съглашение.
Въпреки неопитността на сдружението с капитал 1000 лв. да извърши подобен размер строителна активност и да потвърди това пред възложителя, макар че цялата компания като цялост е заложена в Първа капиталова банка по два контракта на обща стойност 25 млн. лева (справка – Търговски регистър), не излиза наяве по какъв начин Комисията за защита на конкуренцията е приела, че тази компания е заинтригувано лице, което е обвързване на жалбоподателя да потвърди пред Комисия за защита на конкуренцията, с цел да бъде формирано произвеждане.
Жалбата е подадена на 3 декември т.г., а производството по нея е формирано след два дни – на 5 декември.
Ден по-късно – на 6-ти декември, Агенция „ Пътна инфраструктура “ осведоми заинтригуваните лица, че по отношение на тази тъжба, с която е поискана краткотрайна мярка „ прекъсване “ на процедурата, и формираното по нея произвеждане, всички дейности по процедурата стопират до влизане в действие на определението, с което се отхвърля поисканата краткотрайна мярка или решението по жалбата, в случай че тя бъде наложена.
Припомняме, че процедурата за възлагане на Автомагистрала „ Струма “, сектор „ Крупник – Кресна “ е оповестена на 31 август. Габаритът на пътя, който би трябвало да се направи в сектор от 13,2 км е Г10.50 - с две ленти за придвижване с широчина 3.5 м, водещи линии по 0.25 м и два банкета с широчина 1.5 м. При надлъжен надолнище над 4% ще бъде направена и трета лента за товарните коли. Достъпът до трасето ще бъде обезпечено през 3 пътни възела:
- Пътен възел „ Полето “, който ще обезпечава достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София.
- Пътен възел „ Мечкул “, който ще обезпечава достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София.
- Пътен възел „ Стара Кресна “, който ще обезпечава достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София.
В този сектора ще бъдат издигнати 3 тунела - „ Симитли “ (с дължина 211 м), „ Ракитна “ (1 135 м) и „ Стара Кресна “ (1 052 м). Те ще бъдат с съоръжения и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и т. н. Ще бъдат построени и 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези.
Обектът се финансира със средства от Оперативна стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура " и държавния бюджет на Република България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР