Фирма от Пазарджик осъди Националната агенция за приходите (НАП) за

...
Фирма от Пазарджик осъди Националната агенция за приходите (НАП) за
Коментари Харесай

Фирма осъди НАП за над 3,4 млн. лв.

Фирма от Пазарджик осъди Националната организация за приходите (НАП) за рекордното обезщетение от 3,434 млн. лева по Закона за отговорността на страната и общини за вреди, заяви в. „ Сега ”. 

„ Ай инвест ” ЕООД е претърпяла имуществени вреди за 2,9 млн. лева плюс лихвите поради забавена проверка, излиза наяве от решението на Административния съд в Пазарджик в края на предходната година. Национална агенция за приходите е наказана да заплати и 20 150 лева разходи.

През 2013 година пазарджишкото сдружение купува парцел от друга компания, който по-късно се пробва да продаде с облага от 2,9 млн. лева на трето ООД. Става дума за туристическа постройка в Ракитово със застроена повърхност от 192 кв. м и аграрен парцел от 6000 кв.м. Цената на договорката е 5,7 млн. лева без Данък добавена стойност. Върху парцелите има учредени ипотеки, които пазарджишката компания е трябвало да заличи с парите от възобновения Данък добавена стойност. Веднага след първата договорка компанията стартира втора - продажбата на въпросните парцели на трето сдружение. В предварителния контракт е уговорена цена от 8 140 000 лева без Данък добавена стойност, като продавачът се задължава до декември 2013 година да показа доказателства, че върху парцелите няма тежести, а до юли 2014 година да влага в ремонт.

Тази продажба обаче е провалена, защото, вместо да възстановят Данък добавена стойност на компанията от първата договорка – 1,14 млн. лева, през юни 2013 година от Национална агенция за приходите стартират проверка за активността на компанията през последните 3 месеца. В заповедта за проверката е записано, че тя би трябвало да завърши до 3 месеца, т.е. до септември 2013 година Ревизионният акт обаче идва едвам на 18 февруари 2014 година Той е нападнат и анулиран от Върховния административен съд, само че това става през октомври 2015 година, когато към този момент е късно за договорката. След крайния период за представянето на документите за липса на тежести, през декември 2013 година, кандидат-купувачите насочат документално съобщение за преустановяване на контракта. И по този начин компанията губи опцията за облага.

Съдът намира, че в случай че приходната администрация беше възстановила предстоящата сума за Данък добавена стойност в съответните периоди, сдружението щеше да извърши отговорностите си по предварителния контракт и да завоюва от договорката 2 928 000 с Данък добавена стойност. Той не приема доводите на Национална агенция за приходите, че проверката се е забавила, тъй като са събирани доказателства за противозаконни приходи. 

Решението може да се оспори пред Върховния административен съд. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР