Фирма от Пазарджик осъди НАП на рекордното обезщетение от 3.434

...
Фирма от Пазарджик осъди НАП на рекордното обезщетение от 3.434
Коментари Харесай

Фирма от Пазарджик осъди НАП за рекордните 3 400 000 лева

Фирма от Пазарджик осъди Национална агенция за приходите на рекордното обезщетение от 3.434 млн. лв. по Закона за отговорността на страната - за нанесени вреди от провалила се договорка. "Ай инвест " ЕООД е претърпяла имуществени вреди за 2.9 млн. лева плюс лихвите поради забавена проверка, написа в решението на Административния съд в Пазарджик от края на предходната година. Национална агенция за приходите е наказана да заплати и 20 150 лева разходи, оповестява в. "Сега ".
През 2013 година пазарджишкото сдружение купува парцел от друга компания, който по-късно се пробва да продаде с облага от 2.9 млн. лева на трето ООД. Става дума за туристическа постройка в Ракитово със застроена повърхност от 192 кв. м и аграрен парцел от 6000 кв.м. Цената на договорката е 5.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Върху парцелите има учредени ипотеки, които пазарджишката компания е трябвало да заличи с парите от възобновения Данък добавена стойност.
Веднага след първата договорка компанията стартира втора - продажбата на въпросните парцели на трето сдружение. В предварителния контракт е уговорена цена от 8 140 000 лева без Данък добавена стойност, като продавачът се задължава до декември 2013 година да показа доказателства, че върху парцелите няма тежести, а до юли 2014 година да влага в ремонт.
Тази продажба обаче е провалена, защото, вместо да възстановят Данък добавена стойност на компанията от първата договорка - 1.14 млн. лева, през юни 2013 година от Национална агенция за приходите стартират проверка за активността на компанията през последните 3 месеца. В заповедта за проверката е записано, че тя би трябвало да завърши до 3 месеца, т.е. до септември 2013 година Ревизионният акт обаче идва едвам на 18 февруари 2014 година
Той е нападнат и анулиран от Върховния административен съд, само че това става през октомври 2015 година, когато към този момент е късно за договорката. След крайния период за представянето на документите за липса на тежести, през декември 2013 година, кандидат-купувачите насочат документално съобщение за преустановяване на контракта. И по този начин компанията губи опцията за облага.
Съдът намира, че в случай че приходната администрация беше възстановила предстоящата сума за Данък добавена стойност в съответните периоди, сдружението щеше да извърши отговорностите си по предварителния контракт и да завоюва от договорката 2 928 000 с Данък добавена стойност. Той не приема доводите на Национална агенция за приходите, че проверката се е забавила, тъй като са събирани доказателства за противозаконни приходи.
От Национална агенция за приходите настояват, че всичко е зависело от дейностите на компанията. От прокуратурата също пледират, че искът е безпочвен. Съдът обаче е безапелационен:
"Ищецът няма и не е имал законно открито обвързване да смята, че даже и при започване на проверка от страна на Национална агенция за приходите тя ще бъде удължавана толкоз доста и ще завърши едвам през месец февруари 2014 година "
Решението може да се оспори пред Върховния административен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР