Фирма от Монтана ще отглежда риба в язовир „Ягодник” край

...
Фирма от Монтана ще отглежда риба в язовир „Ягодник” край
Коментари Харесай

Две фирми ще отглеждат 50 тона риба в общински язовири в Монтанско

Фирма от Монтана ще отглежда риба в язовир „ Ягодник” край Студено буче. В капиталовото предложение на сдружението, което има опит в тази активност е записано, че ще се угояват 20 000 кг риба за консумация – шаран, толстолоб, амур, сом и бяла риба. След постигане на пазарно тегло на рибите част от тях ще се продават, други ще се трансферират в прилежащи складови басейни. „ Ягодник е с обща повърхност 76 дка и размер 340 000 куб м.
Естественият водосбор, положителният водообмен и проточност усъвършенстват самопочистващите благоприятни условия на язовира и са удобни за развъждане на риба, е посочено в капиталовото предложение. Не се чака обособяване на рискови субстанции във въздуха, водите и почвата.
Фирмата има контракт за прилагане на язовира, подписан през юни, а капиталовото предложение е подадено на 31 октомври. Годишната такса, която вложителят би трябвало да заплаща на общината е 1510 лева
Друга компания е подала в община Монтана капиталово предложение за развъждане на 30 000 кг риба в язовир „ Д-р Йосифово”. Площта на водоема е 242 дка, размерът – малко под 500 000 куб. м.
Предвижда се язовирът да се зарибява през лятото и след постигане на несъмнено тегло рибата – нормално през месеците ноември, декември и януари, ще бъде улавяна и продавана.
Инвеститорът прецизира, че при стопанската активност няма да има замърсяване на околната среда, почвата и водите.
Фирмата има 10-годишен контракт с община Монтана за прилагане на язовира, против годишна такса от 4 920 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР