Фирма Камибо да представи план за действие и организиране на

...
Фирма Камибо да представи план за действие и организиране на
Коментари Харесай

Областният управител на Враца призова за общи действия при рисковото премахване на серовъглерода

Фирма ”Камибо ” да показа проект за деяние и образуване на процеса за преместване  на серовъглерода от територията на Враца – това решение взеха на специфична пресконференция днес при Областния шеф на Враца Малина Николова всички заинтригувани организации, ангажирани с извозването на продукта. В края на идната седмица да бъде показан проект за общи дейности на всички организации, които ще вземат присъединяване при преместването на рисковото вещество.
Срещата бе иниицирана от областнияия шеф, с цел да сложи намерено казуса с изнасянето на серовъглерода. На нея участваха  собственикът на компания „ Камибо “ Станислав Попов, Николай Димитров –шеф на РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Враца, Център за незабавна здравна помощ и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца, както и кметът на Общината Враца Калин Каменов.
Собственикът на ”Камибо ” увери, че забавянето на извеждането се дължи на казуса с цистерните, каквито  не са открити в България. Това са уреди, които дават отговор на всички софтуерни условия за сигурност, и са открити в Холандия. Фирма ” Балкан запас ”, която се оказа медиатор на извозването, ще ги даде до 15 юли. Така съгласно Попов, отпада документът за лиценз на компания ”Балкан запас ”, защото те ще играят роля на медиатор. Екоинспекцията ще ревизира акредитацията на компанията, която ще прави самото превозване.
Кметът Калин Каменов разяснява, че без обединен проект за  подготовка и деяние на всички институции, извозването няма да  стартира и моли към по-бързо показване на подобен синхронизиран проект.  ”С популизъм и плакати серовъглеродът няма да бъде извозен от града ”, сподели Каменов. ”Трябват дейности и информация. Още идната седмица упорствам за подобен проект и той да бъде възложен от ” Балкан запас ” на всички заети в преместването ”.
Кметът бе подсилен от Областния шеф Малина Николова, която упорства за съответен проект при решение на рисковата обстановка: ”Опитваме се да решим казуса, тъй като е обвързван със сигурността,а Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца е контролиращия орган ”, съобщи Николова.
Да се обезпечи зона за предпазни мероприятия, да се изведат  индустриалните компании, които се намират в  близост, в случай че би трябвало да се спре и жп превоза, това са част от дейностите, които би трябвало да се извършат като предварителна подготовка, стана ясно от изявленията на специалистите. Да се изисква от ”Балкан запас ” и Регионална инспекция за опазване на околната среда по-ранен период за процедурите, с цел да е явен сюжетът на деяние, посочи Малина Николова и удостовери, че тази интервенция се прави със специфичното познание и надзор на Министерство на околната среда и водите.
Трудността произтича от обстоятелството,че до момента такава интервенция за транспортиране не е правена и няма аналог за деяние. Известна доза утешение внесе Николай Димитров, шеф  на дирекция ” Пожарна и спешна сигурност ”, който сподели: ” Имам персонален опит със серовъглерода, 17 години съм работил в  „ Химко ”. В понеделник ще образувам екип – в случай че подготовката ни е добра и техниката не откаже, в случай че няма течове, ще се оправим. Очакваме да дойдат цистерните, ще проверим дали водачите имат нужната подготовка. Все отново имам умерена доза тревога ”.
Ще бъде обезпечен и екип на ЦСМП, със особено здравно съоръжение, който ще следи за работещите на площадката на ”Камибо ”.
„ Изискваме проект за общи деяние при интервенция, която крие доза риск, съобщи Малина Николова- регионален шеф. Такъв проект ще чакаме да забележим на 12 юли ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР