Фирма Артекс преустановява строежа на Златен век. Това заявяват от

...
Фирма Артекс преустановява строежа на Златен век. Това заявяват от
Коментари Харесай

Артекс прекратява строежа на Златен век

Фирма " Артекс " прекратява градежа на " Златен век ". Това декларират от компанията в позиция до медиите.

По думите им сега се работи по обезпечаване на сигурността на обекта, както и по премахване на установените забележки от страна на ДНСК. Те означават, че софтуерният период за това е 15 април.

" Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов ", написа в позицията на компанията.

Според тях структурата на настоящото равнище би трябвало да бъде приключена за сигурност и отбрана на хората.

" Категорично заявяваме, че планът " Златен Век " е легален, има настоящо позволение за градеж и законни строителни бумаги ", прецизират от " Артекс ".

Те показват, че оказват подпомагане на всички институции за осъществяване на инспекции на градежа и документите.

Те акцентират, че " Артекс " е на пазара от 25 години и прецизно съблюдават всички закони на страната.

" Никога не сме взели участие в приватизационни покупко-продажби, публични поръчки и не сме усвоявали средства по европейски фондове ", допълват от компанията.

Припомняме, строителната компания " Артекс " се озова в центъра на абсурда с жилищата на властта на преференциални цени, който стана мотив за 4 оставки - на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

Оказа се, че изброените нагоре са закупили жилища от компанията на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се развихри и хипотезата, че ниските цени на жилищата на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на градеж на обекти от първа и второкласен автоматизирано се удължава от 5 на 10 години.

Оказа се, че небостъргачът " Златен век " на " Артекс " на улица " Златен рог " в столичния квартал " Лозенец " приспада към тази категория.

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на абсурда. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за градежа е изтекло, а основният проектант на София Здравко Здравков пък показа, че е получавал заплашителни СМС-и от притежателите на " Артекс ". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК).

ДНСК направи 2 инспекции и първичните констатации бяха, че всичко към строителството на " Златен век " е постоянно.

Това стана мотив за митинги на столичани. Недоволството беше ориентирано към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не един път желаеха неговата оставка.

Строителната компания стана обект на инспекция и от Националната организация по приходите (НАП).

Впоследствие в абсурда с евтините жилища бяха забъркани и други - ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не заявил тераса от 186 квадратни метра, част от жилището му. Срещу него стартира следствие от основния прокурор Сотир Цацаров, а Българска социалистическа партия желаеха и неговото премахване от органа.

Освен Георгиев прокуратурата ще ревизира още ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заместител основния прокурор и ръководител на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Отделно от " Артекс " в спора беше забъркана и министърът на туризма Николина Ангелкова. По-рано през днешния ден някогашният вицепремиер Валери Симеонов разгласи, че министър от кабинета също е закупил жилище на доста ниски цени.

Дадените от него данни съответстваха с тези от имотната декларация на Ангелкова - през 2008 година тя е закупила жилище 142 квадрата за цената от 75 000 лв., което прави о 528 лв. за квадратен метър или жестоко по 260 евро за квадрат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР