Фиона и Иън бяха пенсионирани като имена на урагани от

...
Фиона и Иън бяха пенсионирани като имена на урагани от
Коментари Харесай

ООН пенсионира "Фиона" и "Иън" като имена на урагани

Фиона и Иън бяха пенсионирани като имена на урагани от Световната метеорологична организация, откакто през 2022 година опустошителни стихии с тези имена убиха десетки хора и нанесоха вреди за милиарди долари, заяви Ройтерс.

Ураганите се наименуват по азбучен ред от 1953 година насам в ход, с цел да се опростят предизвестията за паника и да се улесни медийното отразяване. Имената нормално се подменят на всеки шест години.

Досега общо 96 имена на урагани са оттеглени.

Занапред името " Фиона " ще бъде сменено в ротацията с Фара, а " Иън " с Идрис, заяви Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации в сряда.

 Катастрофални бедствия и жертви: 2022 година е рекордно скъпа за застрахователите Катастрофални бедствия и жертви: 2022 година е рекордно скъпа за застрахователите

Ураганът " Фиона " връхлетя Пуерто Рико през септември 2022 година, спирайки тока на целия остров, преди да удари източна Канада, където лиши живота на най-малко 31 души и трансформирайки се в едно от най-скъпоструващите естествени бедствия в Канада.

Ураганът " Иън " се образува в Атлантическия океан по-малко от две седмици по-късно, убивайки минимум 160 души, до момента в който пресичаше Куба и американските щати Флорида, Южна Каролина, Северна Каролина и Вирджиния.

 Жертвите на урагана Жертвите на урагана " Иън " към този момент са над 80

По-малко урагани този сезон поради Ел Ниньо

Според прогноза, оповестена в сряда, американската частна метеорологична организация AccuWeather сезонът на ураганите в Атлантическия океан, който стартира на 1 юни ще бъде непосредствен до междинния и под междинния.

AccuWeather съобщи, че чака сред 11-15 наименувани тропически стихии, 4-8 урагана и сред един и три огромни урагана да се образуват в Атлантическия океан преди края на сезона на 30 ноември. " Смятаме, че Ел Ниньо ще ръководи този сезон ", сподели Дан Котловски, водещ прогнозист на ураганите в AccuWeather.

Ел Ниньо се образува, когато областите от източната и централната част на Тихия океан топли и направления напразно се трансформират, създавайки мощни ветрове в южната част на Съединените щати, които разрушават тропическите стихии.

Сезонът на ураганите през 2022 година провокира 14 тропически стихии с имена и осем урагана, четири от които се смятаха за огромни с ветрове от най-малко 179 км/ч, напомня Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР