Финтех идва от финансов и технологичен, което означава, че съвременните

...
Финтех идва от финансов и технологичен, което означава, че съвременните
Коментари Харесай

Как можем да управляваме парите си чрез технологите

Финтех идва от " финансов " и " софтуерен ", което значи, че актуалните технологии улесняват ръководството на персонални финанси. Финтех се показва в една съществена функционалност в областта на банковото дело, а точно съкращаване на дистанцията сред потребителя и крайния резултат, които той желае да извърши. Ние отстраняваме медиаторите, които от време на време могат да оскъпят една услуга. Това сподели Едуард Цветанов, управител за България на компанията Revolut в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му основно в развиването на финтех технологиите е софтуерният бранш, който е извънредно добре развъртян в България.

Как Финтех визира българите

" Вижда се желанието за подобен вид софтуерни решения, които улесняват всекидневието ", сподели Цветанов. " В Revolut имаме над хиляда самостоятелни 1400 бизнес консуматори. Финансите се трансформират и към този момент не нужно да блокираш половината от деня си, с цел да отидеш до гишето в банката и да вършиш работа, акцентира специалистът. Идеята на финтех услугите е да хората да ръководят с изключение на финансите, също и всекидневието си. В България е прескочена бариерата, с която финансите са налични единствено от 9 до 18 в делнични дни. Това e нещо, което принадлежи на крайния консуматор и той би трябвало да гo ръководи по този начин, както счита за редно. "

Регулациите пред Финтех промишлеността

Според Цветанов регулациите са и предизвикателни, и облагодетелстващи. При тях не би трябвало да се концентрираме върху количеството, а върху качеството - дали избрана регулация би трябвало да обхване някакъв и друга. В рамките на Европейски Съюз Revolut да вземем за пример оперира в границите на така наречен осведомителен режим, като отвън Европа провокациите пред бранша са по-големи.

" Revolut има капацитета да стане първата световна финансова институция, което значи лесна транзакция от всяка точка по света на всички места ", добавя специалистът.

България - финтех хъб в Централна и Източна Европа

60% от финтех продуктите в ЦИЕ идват от България. По отношение на износа страната ни е безапелационен водач, а концепцията е да се сътвори инфраструктура в България, която да облагодетелства и хората тук, сподели Цветанов.

Големите колоси и финансовите услуги

В Щатите Apple пусна финансов артикул, в Индия хората вършат транзакции посредством WhatsApp. В Европа, Брюксел вижда сигналите, които софтуерният свят дава и в България би трябвало да се възползваме от тази вълна преди тя да е пристигнала тук. " Страната ни сега има капацитет да се възползва от насоките, които получаваме за бъдещето на софтуерния бранш ", сподели Цветанов. " За образец може да вземем Англия, която бе първата страна, която показа регулаторен " пясъчник ". Това е изолирана среда, където регулаторите и финансовите компании могат да тестват услуги и артикули. По този метод Revolut стартира в Австралия. Това един от разновидностите да се възползваме и можем да се надяваме и да работим за това да се случи в България. "

За се направи у нас " пясъчник " се изисква разговор сред институциите и бизнеса. По данни на Комисията за финансов контрол, към 48% от страните в Европейски Съюз нямат сходна регулация, а такава съществува единствено във финтех хъбовете, като Литва и Англия. " В момента не можем просто да копираме регулации, които някъде работят. Трябва да забележим по какъв начин работи това у нас и по какъв начин може да бъде контролирано ", сподели Цветанов. " Ето за какво е значим сериозният разговор сред компании и финансови институции. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР