Финландското правителство обяви най-големия си досега бюджет за спешни мерки,

...
Финландското правителство обяви най-големия си досега бюджет за спешни мерки,
Коментари Харесай

Финландия дава 4,1 милиарда евро за справяне с кризата

Финландското държавно управление разгласи най-големия си до момента бюджет за незабавни ограничения, като отпусна 4,1 милиарда евро, с цел да помогне за справяне с рецесията поради ковид.
Подкрепата за бизнеса и служащите ще бъде увеличена с един милиард евро, сподели финансовият министър Катри Кулмуни на конференция в края на двудневните договаряния в лявоцентристката коалиция.
Данните на Министерството на заетостта демонстрират, че до момента рецесията е провокирала краткотрайното освобождение от работа на 100 000 служащи и съвсем 400 000 работни места са в заплаха да бъдат съкратени в страната от 5,5 милиона души.
Около 600 милиона евро от избавителните средства ще отидат за защитна екипировка, медицински консумативи и медикаменти, споделиха министрите.
„ Днешните решения се концентрират към оправянето с епидемията и намаляването на нейните отрицателни резултати “, сподели министър председателят Сана Марин на конференция, само че предизвести: „ Ясно е, че няма да преминем през това невредими “.
Финландия през днешния ден регистрира 2 487 доказани случая на COVID-19 и 40 смъртни случая.
Новият пакет надвишава ограниченията на стойност към половин милиард евро, оповестени предишния месец, като третият кръг от ограничения ще бъде оповестен през май.
Вторият транш от ограничения ще бъде подсилен с спомагателни 12,7 милиарда евро заеми, се показва в бюджета на държавното управление, като се прибавя, че се планува националният дълг да стигне до 119 милиарда евро до края на годината, или 52% от брутния вътрешен артикул.
Очаква се приходите от налози за годината да паднат с 4,7 милиарда евро.
Коалицията също по този начин даде обещание 60 милиона евро в поддръжка на културата, спорта и младежта и разгласи краткотрайно месечно заплащане от 700 евро на родители с деца на възраст под 10 години, които не могат да работят по време на рецесията.
Премиерът Марин изложи също необятни проекти за идващия тригодишен бюджет, като упорства държавното управление да се придържа към своите обещания отпреди рецесията да отбрани обществените грижи и да работи за въглероден неутралитет до 2035 година.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР