Финландското командване на военновъздушните сили свали свастиката от логото си,

...
Финландското командване на военновъздушните сили свали свастиката от логото си,
Коментари Харесай

ВВС на Финландия премахна свастиката от логото си след почти век

Финландското командване на военновъздушните сили смъкна свастиката от логото си, без да оповестява за това. Военновъздушните сили употребяват признака от 1918 година, само че в този момент страната е трансформирала идентификационния номер на генералния щаб и логото на своето командване, без да афишира публично новото лого.

Докато новото лого е златен орел и кръг с крила, остарялото лого имаше свастика - знак, надълбоко обвързван с нацистка Германия.

Военновъздушните сили не употребяват свастиката на своите самолети след Втората международна война, само че все пак признакът остава на емблеми на избрани подразделения, флагове и униформи, заяви представител на военновъздушните сили. Той добави, че логото на командването на военновъздушните сили и това на службата към тях са направени през януари 2017 година и включват златен орел и кръг на крилете, като свастиката е отстранена.

— BBC News (World) (@BBCWorld)

Свастиката влиза във военновъздушните сили на Финландия посредством шведския аристократ граф Ерик декор Розен. Той подарил аероплан на военновъздушните сили на Финландия през 1918 година със синя свастика върху него, смятайки, че тя е знак на шанс.

Следващите самолети на финландските военновъздушни сили не престават да употребяват признака, който в последна сметка се свързва с антисемитизма, откакто Хитлер го приема за знак на нацистката партия.

През 1918 година Розен не е имал нацистки асоциации, само че в последна сметка е основал връзка с нацистка Германия посредством шурей си, който е персонален другар на Хитлер.
Теиво Теивайнен, учен от Хелзинки е първият, който е забелязал смяната. Той счита, че тя е направена, защото свастиката евентуално може да се употребява против финландската войска и да повлияе на отношението на младежите към военните. Академикът прибавя, че прилежащата на Финландия Русия също може да пояснява признака като знак, че Финландия е зложелател.

— DW News (@dwnews)

Логото на академията за военновъздушни сили на Финландия обаче продължава да съдържа признака на свастиката, отбелязва DW. /БГНЕС

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР