Финландското коалиционно правителство подаде оставка само месец преди парламентарните избори,

...
Финландското коалиционно правителство подаде оставка само месец преди парламентарните избори,
Коментари Харесай

Финландското правителство подаде оставка заради провалената здравна реформа

Финландското съдружно държавно управление подаде оставка единствено месец преди парламентарните избори, защото не може да извърши пакет от промени в опазването на здравето, който се счита за решителен за обезпечаване на дълготрайни държавни финанси, написа Reuters.
Здравните системи в огромна част от развитите страни са подложени на все по-голямо натоварване през последните години, защото разноските за лекуване порастват, а хората живеят по-дълго. Това значи, че по-малко служащи поддържат повече пенсионери.
Сред най-засегнатите страни са скандинавските страни, където цялостното богатство е крайъгълният камък на обществения модел. Но промяната е спорна и във Финландия проектите за понижаване на разноските и повишение на успеваемостта са в застой от години.
" Картината, която получих през последните няколко дни от Народното събрание, ме принуждава да направя заключения. Няма път напред. Страшно съм отчаян ", съобщи министър председателят от Центристката партия Юха Сипила.
" Имаме потребност от промени, няма различен метод, по който Финландия да успее ", уточни той.
Парламентарната конституционна комисия съобщи, че пакетът от промени е противоконституционен и изисква обилни промени, които държавното управление нямаше време да извърши преди плануваните избори.
Президентът Саули Ниинисто одобри оставката на Сипила, само че изиска от съдружното държавно управление да продължи да работи като служебно държавно управление, до момента в който не бъде назначен нов кабинет.
Моето държавно управление работи на правилото " резултат или излаз "... човек би трябвало да носи отговорност в политиката ", сподели Сипила, добавяйки, че персоналното му решение да подаде оставка.
Правителството имаше за цел фрапантно да забави увеличението на разноските за опазване на здравето през идващото десетилетие, като редуцира бюджета до 18.3 милиарда евро през 2029 година от предстоящите към 21.3 милиарда евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР