Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му няма да

...
Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му няма да
Коментари Харесай

Финландия отказва да влезе в НАТО без Швеция

Финландският президент Саули Нинистьо съобщи, че страната му няма да се причисли към НАТО без Швеция. Думите му идват в подтекста на ветото на Турция поради това, че Стокхолм поддържа кюрдските сепаритисти, считани в Анкара за терористи.

„ Ние, Финландия и Швеция, вървим ръка за ръка “, съобщи Нинистьо по време на среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг тази неделя. „ Имам поради, че казусът на Швеция е и наш “, добави той и акцентира, че в случай че приемането на Стокхолм бъде отсрочено поради настояванията на турския президент Реджеп Ердоган, то и Хелзинки ще се забави.

Припомняме, че двете страни от Скандинавия подадоха дружно поръчки за участие в НАТО поради войната в Украйна и опасенията за сигурността. Така те загърбиха дългогодишна политика на боен неутралитет.

Ердоган обаче блокира влизането на Финландия и Швеция в Алианса още предишния месец. Мотивите му са, че Хелзинки и Стокхолм са приели представители на Кюрдската работническа партия и са наложили оръжейно ембарго против Анкара през 2019 година – точно поради дейностите на турския президент против кюрдите, в това число в Сирия.

Появи се и информация, че Анкара може да размишления против доставки на изтребители F-35 - те бяха спрени от Съединени американски щати за Турция поради закупуването на съветската ракетна система С-400.

„ Притесненията за сигурността, повдигнати от Турция в опълчването против Швеция и Финландия, са законни “, съобщи Столтенберг при срещата си с Нинистьо. „ Става въпрос за тероризъм и оръжеен експорт. Трябва да не забравяме и да осъзнаем, че нито една членка на НАТО не е претърпявала повече терористични офанзиви от Турция “, добави той, представен от „ Ал Арабия “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР