Финландският парламент може да ратифицира учредителните договори на НАТО през

...
Финландският парламент може да ратифицира учредителните договори на НАТО през
Коментари Харесай

Финландия обсъжда потенциално изпреварване на Швеция в НАТО

Финландският парламент може да ратифицира учредителните контракти на НАТО през идващите седмици – основна стъпка, която може да вкара страната в западния боен съюз преди прилежаща Швеция, заяви Ройтерс, като се базира на политически групи в законодателния орган.

Двете северни страни аплайваха за участие в НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна предходната година и обявиха, че желаят да се причислят “ръка за ръка ”. Турция обаче към този момент не дава зелена светлина за присъединение на Швеция.

Изправени пред парламентарни избори през април, множеството политически партии във Финландия обявиха, че желаят Народното събрание да ратифицира договорите преди 3 март. В петък парламентарната комисия по външни работи разиска нужното законодателство при закрити врата.

Дебатите ще продължат и през идната седмица, само че е реализиран прогрес, съобщи ръководителят на комисията по външни работи Юси Хала-Ахо от партия “Истински финландци ” пред държавната телевизия ЮЛЕ. “Формира се консенсус и имам вяра, че ще има съглашение ”, сподели той.

Ако Народното събрание ще ратифицира договорите преди изборите, това би трябвало да се случи най-късно до 20 февруари.

Различните позиции на Турция за участието на Швеция и Финландия оказват напън върху финландските водачи да продължат напред, отбелязва Ройтерс. 53 % от финландците, интервюирани в изследване, оповестено на 2 февруари във всекидневника “Илта саномат ”, обявиха, че не желаят страната им да чака, а 28 % са солидарни със прилежащата страна.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР