Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение

...
Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение
Коментари Харесай

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види НАТО

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто прикани за самообладание и за метод малко по малко в отговор на турската опозиция против участието на Финландия и Швеция в НАТО, оповестява " Ройтерс ".

По-рано през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му, която е член на НАТО, не може да поддържа проектите на Финландия и Швеция за присъединение към Алианса.

Несъгласието на Анкара е евентуална спънка, защото участието изисква единомислеща поддръжка от всички 30 страни членки.

" Нуждаем се от малко самообладание в този вид процеси, това не се случва за един ден... Нека разгледаме проблемите малко по малко ", прикани Хаависто.

Изявлението на Ердоган наподобява беше изненада за Финландия, откакто Хаависто посети Турция два пъти през последните месеци. Финландският президент Саули Ниинисто пък беседва по телефона с Ердоган при започване на април.

След това позвъняване Ниинисто написа в Туитър: " Турция поддържа задачите на Финландия ".

Вчера Ниинисто и министър-председателят Санна Марин дадоха началото на процеса за кандидатстване на Финландия за НАТО, обявявайки, че и двамата поддържат присъединението към Алианса - основна смяна в политиката на скандинавската страна, провокирана от съветската инвазия в Украйна.

Съединените щати и Германия към този момент оповестиха, че " мощно поддържат " Швеция и Финландия за участие в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР