Финландски съд произнесе присъди срещу двама руски тролове по обвинение

...
Финландски съд произнесе присъди срещу двама руски тролове по обвинение
Коментари Харесай

Финландката, която осъди руските тролове

Финландски съд произнесе присъди против двама съветски тролове по обвиняване в гонене и клюка против проверяващата журналистка Джесика Аро, оповестява Дойче веле.

Тя е израснала в страна, която постоянно се подрежда преди всичко в света във връзка с независимост на печата, Аро в никакъв случай не е могла да допусна по какъв начин това един ден ще се обърне против нея. През 2014 година репортерката на публичното радио Yleisradio взема решение да научи повече за съветската агитация, която се популяризира с възходящи темпове във Финландия, изключително в обществените мрежи. " Смятах, че това е изключително забавен феномен и че съставлява опасност за свободата на словото на финландците ", споделя Аро пред Дойче Веле. " Исках да схвана доколко тези интервенции могат да оказват въздействие. Бях зашеметена, когато разбрах какъв брой голям е резултатът им в действителност. "

Само че следствията на Аро слагат в заплаха самата нея. Тя стартира да разгласява събраната информация, в това число от пътешестване до Санкт Петербург, където прави изявленията със чиновници от така наречен " фабрика за тролове ", на които се заплаща, с цел да основават подправени онлайн профили и да разгласяват подправени истории. Реакцията от проруска страна е мигновена и яростна. Започва непрестанен тормоз в обществените медии върху Аро, а офанзивите са изключително преднамерени. Личните й медицински данни са оповестени обществено, оповестени са изфабрикувани фотоси, изобразяващи я по позорен метод, неведнъж е обиждана и окачествявана като " шпионка на НАТО. " Всяко нейно придвижване бива следено, в това число и когато отива на отмора в Тайланд. Аро схваща за това, когато вижда своя фотография онлайн, съпроводена от унизителни мнения.

Заплахи отвън Интернет

Тормозът придобива смразяващи нотки, когато към онлайн офанзивите, се прибавят и телефонни позвънявания, съпроводени от тон на стрелящ револвер. Някой ѝ изпраща известие, твърдящо, че е от татко й, умрял в действителност преди двадесет години.

" Надявах се, че може би това в миналото ще свърши, само че ставаше все по-лошо и по-лошо ", споделя Аро. " Дори и приятелите ми започнаха да харесват и разясняват тези отвратителни гадости по мой адрес, тогава забелязах голямото въздействие на троловете ".

Аро е изключително шокирана от огромния брой смъртни закани, които получава, в това число и от човек, който познава персонално и за който рапортува на полицията. Но заканите са толкоз чести, споделя тя, че органите на реда в никакъв случай не биха могли да проверяват всички закани, даже и след определяне на тяхната съвестност. " За страдание нямам задоволително запаси, с цел да проследя всяка една и да проуча кой стои зад нея - дали е съветски трол или финландски трол, повлиян от съветски тролове, или пък действителен човек, който може да бъде вкаран в пандиза ", изяснява Аро.

Въпреки големите персонални неприятности, Аро не се обезсърчава, тя продължава работата си по случая и получава Голямата премия за публицистика във Финландия. В един миг взема решение, че не е задоволително единствено да разкрие механизмите на пропагандата, само че и че би трябвало да се бори в съда против финландските " снабдители " на съветска агитация - дългогодишният представител на Москва Йохан Бакман и Иля Яничкин, създател и шеф на прокремълския уебсайт MV-Lehti.

В профила си във Facebook Бакман е описал ролята си като представител на " Сепаратисткото придвижване в Донецк ", а също така могат да се видят негови фотоси, на които се ръкува със сирийския президент Башар Асад.

Според обвинявания на Аро, двамата мъже са я преследвали както онлайн, по този начин и офлайн. Тя завежда против тях дело по обвинявания в гонене, клюка и подбудителство към клюка. Междувременно финландски съд призна обвинените за отговорни и произнесе присъдите: 22 месеца отнемане от независимост за Иля Яничкин и условна присъда от една година за Йохан Бакман.

Репортери без граници поддържаха Аро: " Ние приветстваме този развой, който е доста повече от индикативен. Днес доста публицисти са обект на гонене от страна на армиите от тролове, стремящи се да ги обезкуражат или да ги накарат да замълчат. Разчитаме, че финландската правосъдната система ще изпрати ясно обръщение към тези, които тормозят публицисти онлайн ", се споделя в изказване на организацията.

Ясна граница

Финландският ръководител на Репортери без граници Джармо Макела съобщи пред Дъждовни води, че тази присъда е извънредно значима. Процесът ще насърчи управляващите да се борят против езика на омразата доста по-активно, в сравнение с до момента. Искаме да сложим ясна граница сред свободното слово и езика на омразата, посочи той.

Бен Нимо, старши помощник по осведомителна отбрана в лабораторията за цифрови криминалистични проучвания на Атлантическия съвет, споделя неговото мнение. " Троленето е един от най-лошите аспекти в онлайн живота на публицистите. Това е обстановка, в която онлайн тормозът излиза отвън надзор и в този случай Джесика Аро е била идеалната цел. Разследването сподели порочността на акцията против с нея, с която се целеше да бъдат унищожени кариерата и морала й. "

" Тролове никнат в беззаконни пространства. Г-жа Аро бе първата журналистка, която осведоми за съветската " фабрика за тролове " през ​​2015 година Чудесно би било, в случай че нейният случай означи момента, в който законът задейства закриването на най-малко някои от тези заводи ", прибавя още Бен Нимо.

Джесика Аро трансформира интернет от изверг в благотворител. С помощта на разнообразни донори тя съумя да събере над 30 000 $, с цел да довърши журналистическо си следствие и да напише книга, озаглавена " Империята за тролове на Владимир Путин ". Книгата ще бъде издадена през февруари идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР