Финландската социалдемократическа партия, която понастоящем е в опозиция, се очертава

...
Финландската социалдемократическа партия, която понастоящем е в опозиция, се очертава
Коментари Харесай

Опозиционните социалдемократи се готвят за победа на изборите във Финландия

Финландската социалдемократическа партия, която понастоящем е в съпротива, се обрисува съгласно предизборните прогнози като победител на парламентарните избори на 14 април, което ще й обезпечи водеща роля в съставянето на идващото държавно управление.

Според неотдавнашна анкета на националната радио- и телевизионна компания YLE социалдемократите ще завоюват 20 на 100 от гласовете, с четири % повече от предстоящата поддръжка за класираната на второ място консервативна Национална съдружна партия. Ако тези планирани резултати се трансфорат в депутатски места, водачът на социалдемократите Анти Рине евентуално ще стартира съдружни договаряния със " Съюза на левицата " и " Зелените ", сподели пред ДПА Ян Сундберг, професор емеритус по политология от Хелзинкския университет.

За да събере болшинство в 200-местния парламент Рине може би ще би трябвало да притегли или " Финландския център " на отиващия си министър председател Юха Сипиля, или консерваторите. Въпреки че консерваторите са работили със социалдемократите в предходни обединения, професорът по политология от университета " Обо Академи " Йоран Юпсунд счита центристката партия като по-вероятен избор за социалдемократите. " Но партиите са подготвени да вършат стигащи надалеч взаимни отстъпки, с цел да бъдат в ръководството и да не останат настрана ", сподели той пред ДПА.

След успеха на изборите през 2015 година Юха Сипиля оглави дясноцентристки съюз сред неговия " Финландски център " и консервативната Национална съдружна партия, като за пръв път във финландското държавно управление бе включена и националпопулистката партия " Финландците ". Две години по-късно в обединението станаха промени. Партията " Финландците " се разцепи след промяна в управлението, като твърдият съперник на имиграцията Юси Хала-ахо пое управителния пост от ветерана Тимо Сойни.

Сипиля и Петери Орпо, водач на консерваторите и министър на финансите, избраха да сътрудничат с отделилата се от " Финландците " секта " Синя промяна ". Сойни остана външен министър, присъединявайки се към " Синя промяна ", което сториха и другите членове на кабинета, влезнали в него като представители на " Финландците ". Оттогава поддръжката за " Синя промяна " се срина и в този момент се колебае към един %. Сойни, който е привличал преди доста гласове, в този момент не се кандидатира.

С резултат от 15 % партията " Финландците " се класира трета в анкетата преди " Финландския център " на Сипиля. В съпротива социалдемократите и другите партии

подлагаха на критика стратегиите за икономии на държавното управление

на Сипиля и споделяха, че те незаслужено обременяват пенсионерите, фамилиите с дребни деца, учащите и безработните. Правителството твърдеше, че ограниченията са нужни за намаляването на безработицата и съживяването на стопанската система, която бе забавила растежа си поради намалелия експорт за обичайни сътрудници като Русия и страните от еврозоната.

Вече близо три години стопанската система е в напредък поради възобновения експорт на артикули и услуги, споделя централната банка. В началото на април финансовото министерство направи прогноза, че през тази година Брутният вътрешен продукт ще се усили с 1.7 на 100, с един пункт по-малко спрямо 2018 година

Докато беше в съпротива, партията " Финландците " разшири известността си. Тя се стреми да извлече политическа полза от няколко случая в последно време в северния град Оулу на съблазняване и полови похищения против дребни девойки, осъществени евентуално от претенденти за леговище. Въпреки че жигосаха тези набези, Сипиля и водачите на другите партии предизвестиха да не се вършат систематизирания.

Реформата в здравната система

е друга значима тематика в изборите. Понастоящем здравните и обществените услуги за пет и половина милионното население са разпределени сред 295 общини. Със застаряването на популацията натискът върху локалните управляващи се усилва.

Правителството на Сипиля вложи доста усиля и политически капитал в предлагането тези услуги да бъдат трансферирани на 18 районни изборни органа. Този проект срещна законодателни спънки и неуспехът му бе огромно отчаяние, сподели Сипиля, когато държавното управление му подаде оставка предишния месец.

Консерваторите от досегашното ръководство, които са отдавнашни съперници на основаването на нови административни равнища, се съгласиха с модела, като в подмяна реализираха по-голяма роля на частните снабдители на здравни услуги, сподели Юпсунд. " В последно време двете партии работят като че ли в никакъв случай не са работили дружно ", сподели той.

В началото на тази година в топ новините влязоха разкритията за неприятни грижи в частни лечебни заведения, което способства за апели към държавния бранш да резервира водещата си роля в опазването на здравето. Социалдемократите са предложили да бъде основана парламентарна комисия, която до приготви промени в опазването на здравето.

По отбранителната политика има необятен консенсус за запазването на разноските, само че участието в НАТО не стои на дневен ред. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР