Финландската компания за алтернативна енергия Fortum заедно с градските власти

...
Финландската компания за алтернативна енергия Fortum заедно с градските власти
Коментари Харесай

Fortum и Община Осло създават инфраструктура за безконтактно зареждане на таксита


 Снимка: Fortum

Финландската компания за различна сила Fortum дружно с градските управляващи на Осло и американската компания Momentum Dynamics стартират да построяват инфраструктура за безконтактно бързо зареждане на електрически таксита в норвежката столица. Норвегия към този момент е посочена за образец за всеобщо навлизане на електрическите коли, като съвсем половината новозакупени коли са с електрическо задвижване.

Проектът на общинската администрация на Осло е да се конфигурират станции за зареждане с индукционна технология. Зареждащите плочи са инсталирани в пътното платно тук-там, където се паркират таксиметровите коли, а приемникът се инсталира в колата. Тези станции ще разрешават зареждане с до 75 киловата. Проектът ще бъде първата безконтактна бързозареждаща инфраструктура за електрически таксита в света, настояват участниците в консорциума. Това ще подкрепи по-нататъшното развиване на безконтактното зареждане за всички електрически автомобили, които се движат по пътищата в Норвегия.

Поделението на Fortum „ Charge & Drive “ от дълго време работи с таксиметровите компании, с цел да обезпечи по-бързо електрифициране на таксиметровия парк. Най-голямото затруднение се оказала изчезналата инфраструктура, изясняват от Fortum. Таксиметровите водачи мъчно намирали зареждаща станция, подобаващ контакт, а също така чакали прекалено много за зареждане. Проектът за безконтактно бързо зареждане се стреми да се оправи с всички тези проблеми, като понижи и парниковите излъчвания от таксиметровия бизнес.

“Ще инсталираме безконтактни зарядни устройства на стоянките за таксита, да вземем за пример на Централната гара на Осло. Такситата ще могат да се придвижат до зарядното устройство и сесия за безконтактно индукционно зареждане ще стартира автоматизирано. Това разрешава на такситата да зареждат на място, където те ще чакат за нови клиенти. Разликата е, че няма да изпускат отработени газове, до момента в който чакат, а вместо това ще получават сила от възобновими източници, с цел да зареждат батерията на таксито”, изяснява Аника Хофнер, началник на Fortum Charge & Drive.

До 2023 година таксиметровите коли в Осло няма да изпускат газове

„ Бъдещето е електрическо и то към този момент е тук, тъкмо в този момент. Безконтактното зареждане има капацитет за промени разпоредбите на играта. От 2023 година нататък всички таксита в Осло ще бъдат с нулеви излъчвания. Заедно с таксиметровата промишленост ще подсигуряваме, че смяната е допустима и ефикасна. Осло постоянно ще бъде на „ вълна “ нововъведения и сме щастливи да обединим напъните си с двама от най-прогресивните играчи в промишлеността “, добави Стър Портвик, мениджърът по електромобилността на Община Осло.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР