Финландската горска администрация обяви създаването на стратегически запас от борови

...
Финландската горска администрация обяви създаването на стратегически запас от борови
Коментари Харесай

Финландия се презапасява с шишарки

Финландската горска администрация разгласи основаването на стратегически ресурс от борови шишарки. Причината - запасите за засаждане на гори са съвсем изчерпани, по тази причина страната възнамерява да закупи към 1 милион кг висококачествени шишарки.

Единственият стратегически склад за шишарки се намира в лапландската столица Рованиеми, съобщи "Фокус ". Понастоящем към 15 хиляди кг борови шишарки се съхраняват надълбоко замразени. При нужда те може да се употребяват за залесяване. Горското ръководство възнамерява да направи запаси, които биха били задоволителни за интервал от 10 години, а наличните биха стигнали за най-много една.

В Рованиеми към този момент работи пункт за събиране на шишарки. Един кг от тях – в случай че са с положително качество – се изкупува за 1,2 евро. За програмата са отпуснати общо към 3 милиона евро. Отделът по горите се надява, че в събирането ще се включат интензивно жителите на Лапландия, огромна част от които останаха без работа в изискванията на рецесията от ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР