Финландската държава купува акции на Nokiа в опит да изпрати

...
Финландската държава купува акции на Nokiа в опит да изпрати
Коментари Харесай

Финландия засилва позициите си в Nokia в отговор на американския интерес

Финландската страна купува акции на Nokiа в опит да изпрати сигнал, че е подготвена да отбрани производителя на съоръжение за 5G мрежи от външни сили, откакто Съединени американски щати показаха интерес към придобиване на част от компанията, осведоми Блумбърг.

Делът на финландския държавен фонд Solidium в Nokia неотдавна мина прага от 5%, като цената на тези акции се прави оценка на към 1 милиарда евро. По-рано тази година производителя на телекомуникационно съоръжение заяви, че е наел съветници,  които да изследват стратегическитe благоприятни условия пред бизнеса на компанията и да предложат други възможности, в това число и в това число и продажбата на някои основни активи. Тогава основният прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар прикани Вашингтон и неговите съдружници би трябвало да обмислят придобиването на надзорен пакет в Nokia и шведския й съперник Ericsson, с цел да понижат въздействието на водача в бранша – китайския Huawei.

„ Покупката на акции от страна на Solidium работи като контраст на Бар и ще покажат на основния прокурор на Съединени американски щати и на европейските му сътрудници, че обстановката е под надзор “, основният изпълнителен шеф на Solidium Анти Макинен.

„ От европейска вероятност е значимо Европа да има 5G технология. Европа обаче не е индивид, който може да купува акции. За финландската страна всичко се свежда до това, че става въпрос за една от най-важните, в случай че не най-важната, компания в страната. Да я запазим финландска има значение за нас “, добави той.

От държавния фонд не оповестиха дали имат проекти за нови покупки в бъдеще, само че Макинен изясни, че актуалният 5-процентво дял е забележителен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР